čik joj odolite!

Pita s višnjama i grizom koja je sveža i četvrti dan: Pravi se na brzinu, a ima božanstveno slatko-kiselkast ukus

0

Starinske domaće pite s višnjama obožavamo cele godine, a verzija s grizom je jednostavno neodoljiva!

Mekana domaća pita s višnjama
Mekana domaća pita s višnjamafoto: AjFile/Shutterstock

Ako nemate mnogo vremena za pripremu kolača, ova brza domaća pita od višanja je odlično rešenje – praktična je, jednostavna, a ukusna je kao da ste u nju uložili mnogo više truda!


Ovako pripremljena pita je izuzetno sočna i mirišljava, a danima će ostati sveža, spolja mekana i hrskava iznutra.

 

Sastojci:

 

  • 1 pakovanje kora za pitu
  • 450 g višanja
  • 7 kašika šećera
  • 2 kašike griza
  • 1 kesica vanilin šećera
  • šećer u prahu za posipanje


Za premaz:

 

  • 3 jajeta
  • 300 ml jogurta
  • 100 ml ulja
  • 80 g griza
  • 1 kesica vanilin šećera


Priprema

 

  1. Zagrejte rernu na 180°C
  2. U jednoj činiji pomešajte višnje, šećer, griz i vanilin šećer, promešajte i sklonite na stranu da griz upije sok od višanja.
  3. U odvojenoj činiji umutite jaja, pa im dodajte ulje, jogurt, vanilin šećer i griz i mešajte dok se ne sjedini.
  4. Stavite jednu koru na radnu površinu, pa četkicom namažite fil za premazivanje, preklopite još jednom pokorom i ponovo namažite.
  5. Na ivice duž jedne stranice kora rasporedite ravnomerno pripremljeni fil sa višnjama, pa motajte dok ne uvijete u rolat.
  6. Stavite na pleh obložen pek-papirom i ponavljajte sve dok ne potrošite materijal.
  7. Pecite oko 40 minuta, dok pita ne dobije zlatnobraonkastu boju.
  8. Kad se prohladi, pospite šećerom u prahu.

BONUS VIDEO

Ovako su voditeljke Kurir televizije napravile keks kolač

 

makonda-tracker