pravi specijaliteti

I slano i slatko: 3 omiljena tradicionalna srpska jela mogu se pripremati i na posan način – i podjednako su ukusna!

0

Uskršnji post, koji ove godine traje od 3. marta do 19. aprila, donosi priliku za duhovno i telesno pročišćenje, ali i uživanje u raznovrsnim i ukusnim jelima bez mesa, mleka i jaja.

foto: Shutterstock/
foto: Shutterstock/

Mnogi veruju da post podrazumeva jednoličnu i skromnu ishranu, ali istina je da posna trpeza može biti izuzetno bogata i kreativna.

 

Bilo da se pridržavate posta iz verskih razloga ili jednostavno želite da isprobate laganiju ishranu, donosimo vam tri prelepa recepta koja će uneti toplinu i radost u vašu kuhinju.

 

Ova jela su ne samo ukusna, već i hranljiva, jednostavna za pripremu i idealna za porodična okupljanja tokom posta.

 

1. Posna punjena paprika sa povrćem i pirinčem

 

 

Sastojci:

 

  • 6 babura paprika
  • 1 šolja pirinča
  • 1 šargarepa (sitno narendana)
  • 1 crni luk (sitno iseckan)
  • 2 čena belog luka (sitno iseckana)
  • 1 paradajz (izrendani ili iseckani)
  • 1 kašičica aleve paprike
  • So, biber, suvi začin po ukusu
  • Malo ulja
  • Peršun po želji

 

Priprema:

 

  1. Na malo ulja propržite crni i beli luk, dodajte šargarepu i pirinač, pa sve zajedno dinstajte nekoliko minuta.
  2. Dodajte rendani paradajz, alevu papriku, so i biber. Promešajte i nalijte malo vode da pirinač upije tečnost.
  3. Kada fil postane gust, skinite ga sa vatre i punite očišćene paprike.
  4. Poređajte ih u šerpu, nalijte vodom da budu do pola potopljene i kuvajte na srednjoj vatri oko 40 minuta.
  5. Po želji, pospite seckanim peršunom pre serviranja.

 

 

2. Posni pasulj na tradicionalan način

 

Sastojci:

 

  • 300 g pasulja
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 lovorov list
  • 1 kašika aleve paprike
  • 1 kašika brašna (za zapršku, opcionalno)
  • Malo ulja
  • So, biber i suvi začin po ukusu

 

Priprema:

 

  1. Pasulj potopite u vodu i ostavite da odstoji preko noći.
  2. Sutradan ga procedite, nalijte svežom vodom i stavite da se kuva. Kada provri, procedite ga i nalijte opet vodom.
  3. Dodajte sitno seckan crni luk, beli luk, šargarepu i lovorov list. Kuvajte na tihoj vatri dok pasulj ne omekša.
  4. Na malo ulja propržite brašno i dodajte alevu papriku, pa zapršku dodajte u pasulj.
  5. Promešajte, dodajte so, biber i suvi začin po ukusu i kuvajte još 10 minuta.

 

 

3. Posna čokoladna torta sa lešnicima

 

Sastojci:

 

  • 300 g mlevenog keksa (posnog)
  • 200 g mlevenih lešnika
  • 4 kašike kakaa
  • 200 g šećera
  • 150 ml soka od narandže
  • 100 ml kokosovog mleka
  • 100 g posne crne čokolade

 

Priprema:

 

  1. U posudu sipajte mleveni keks, lešnike, kakao i šećer. Promešajte.
  2. Dodajte sok od narandže i kokosovo mleko, pa mesite dok ne dobijete homogenu smesu.
  3. Oblikujte tortu u željeni kalup i ostavite u frižideru da se stegne.
  4. Otopite čokoladu na pari i prelijte preko torte.
  5. Ostavite da se hladi i stegne pre sečenja i serviranja.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Ko je spremio najbolju bečku šniclu, omiljeno jelo svake porodice?

Error in getting video.

 

makonda-tracker