Uskršnji post, koji ove godine traje od 3. marta do 19. aprila, donosi priliku za duhovno i telesno pročišćenje, ali i uživanje u raznovrsnim i ukusnim jelima bez mesa, mleka i jaja.

Mnogi veruju da post podrazumeva jednoličnu i skromnu ishranu, ali istina je da posna trpeza može biti izuzetno bogata i kreativna.
Bilo da se pridržavate posta iz verskih razloga ili jednostavno želite da isprobate laganiju ishranu, donosimo vam tri prelepa recepta koja će uneti toplinu i radost u vašu kuhinju.
Ova jela su ne samo ukusna, već i hranljiva, jednostavna za pripremu i idealna za porodična okupljanja tokom posta.
1. Posna punjena paprika sa povrćem i pirinčem
Sastojci:
- 6 babura paprika
- 1 šolja pirinča
- 1 šargarepa (sitno narendana)
- 1 crni luk (sitno iseckan)
- 2 čena belog luka (sitno iseckana)
- 1 paradajz (izrendani ili iseckani)
- 1 kašičica aleve paprike
- So, biber, suvi začin po ukusu
- Malo ulja
- Peršun po želji
Priprema:
- Na malo ulja propržite crni i beli luk, dodajte šargarepu i pirinač, pa sve zajedno dinstajte nekoliko minuta.
- Dodajte rendani paradajz, alevu papriku, so i biber. Promešajte i nalijte malo vode da pirinač upije tečnost.
- Kada fil postane gust, skinite ga sa vatre i punite očišćene paprike.
- Poređajte ih u šerpu, nalijte vodom da budu do pola potopljene i kuvajte na srednjoj vatri oko 40 minuta.
- Po želji, pospite seckanim peršunom pre serviranja.
2. Posni pasulj na tradicionalan način
Sastojci:
- 300 g pasulja
- 1 veća glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 1 lovorov list
- 1 kašika aleve paprike
- 1 kašika brašna (za zapršku, opcionalno)
- Malo ulja
- So, biber i suvi začin po ukusu
Priprema:
- Pasulj potopite u vodu i ostavite da odstoji preko noći.
- Sutradan ga procedite, nalijte svežom vodom i stavite da se kuva. Kada provri, procedite ga i nalijte opet vodom.
- Dodajte sitno seckan crni luk, beli luk, šargarepu i lovorov list. Kuvajte na tihoj vatri dok pasulj ne omekša.
- Na malo ulja propržite brašno i dodajte alevu papriku, pa zapršku dodajte u pasulj.
- Promešajte, dodajte so, biber i suvi začin po ukusu i kuvajte još 10 minuta.
3. Posna čokoladna torta sa lešnicima
Sastojci:
- 300 g mlevenog keksa (posnog)
- 200 g mlevenih lešnika
- 4 kašike kakaa
- 200 g šećera
- 150 ml soka od narandže
- 100 ml kokosovog mleka
- 100 g posne crne čokolade
Priprema:
- U posudu sipajte mleveni keks, lešnike, kakao i šećer. Promešajte.
- Dodajte sok od narandže i kokosovo mleko, pa mesite dok ne dobijete homogenu smesu.
- Oblikujte tortu u željeni kalup i ostavite u frižideru da se stegne.
- Otopite čokoladu na pari i prelijte preko torte.
- Ostavite da se hladi i stegne pre sečenja i serviranja.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Ko je spremio najbolju bečku šniclu, omiljeno jelo svake porodice?