brza i laka

7 ideja za posni ručak za celu nedelju: Najlepši specijaliteti u kojima možete uživati tokom Vaskršnjeg posta

0

Ako ste mislila da posna jela ne mogu da budu ukusna prevarili ste se i ovi recepti će vas uveriti u to 

7 IDEJA ZA RUČAK ZA CELU NEDELJU
7 IDEJA ZA RUČAK ZA CELU NEDELJU foto: Timolina/Shutterstock

Počeo je veliki Vaskršnji post i ako ste među onima koji poste ceo post sigurno tragate za receptima koji se brzo spremaju, ukusni su i hranljivi. Donosimo vam najlepših 7 posnih jela, koja će vam biti inspiracija i za druga, slična.

 

Ukoliko nemate mnogo vremena tokom radne nedelje, ova jela možete da spremite i zamrznete, a onda samo jedno po jedno vadite iz zamrzivača, kratko ugrejete i eto ručka za tili čas.

 

Isprobajte ih, sigurno će vam se toliko dopasti da ćete ih jesti i tokom, ali i van posta. 

Posna sarma

 

Sastojci:

 

  • veća glavica kiselog kupusa
  • 3 glavice crnog luka
  • struk praziluka
  • 200 gr pirinča
  • 2 šargarepe
  • crvena mlevena paprika
  • biber, so
  • šolja mlevenih oraha
  • lovorov list
  • 1 kašika brašna
  • 2 dl ulja
POSNA SARMA JE SAVRŠENA TOKOM POSTA
POSNA SARMA JE SAVRŠENA TOKOM POSTA foto: Shutterstock / freeskyline

Priprema:

 

Odvojite listove na glavici kupusa i očistite žilu u sredini svakog lista. Ukoliko je kupus mnogo kiseo ili slan, operite ga u hladnoj vodi. Crni luk i praziluk očistite i sitno isecite. Šargarepu očistite, narendajte i zajedno sa lukom propržite na polovini predviđene količine ulja.

 

Posolite, dodajte opran pirinač i još kratko pržitie. Začinite sa pola kašičice crvene mlevene paprike i biberom, pa promešajte i skloniti sa vatre. Kad se fil prohladi dodajte mlevene orahe i izmešajte. Na svaki list kupusa stavite kašiku nadeva i uvijte sarme. Na dno šerpe sa debljim dnom sipajte malo ulja, stavitie sitno iseckan kupus, pa odozgo poređajte sarme.

 

Između sarmi ubacite tri lista lovora. Sarme nalijte toplom vodom, da ogreznu i kuvajte poklopljene na tihoj vatri, dok kupus ne omekša. Po potrebi, u toku kuvanja dolivajte po malo tople vode. U tiganju zagrejte ostatak ulja, dodajte brašno, propržite ga da blago porumeni, pa dodajte crvenu mlevenu papriku. 

 

Prelijte sarme zaprškom i kuvajte još desetak minuta na tihoj vatri. Zagrejte rerenu na 200 stepeni, pa ubacite sarmu i zapecite je još 30 minuta. Poslužite je toplu.

 

Posni prebranac

 

Sastojci:

 

  • pola kilograma krupnog belog pasulja
  • 1 cela glavica belog luka
  • pola kilograma crnog luka
  • biber u znu
  • 250 ml ulja
  • mlevena paprika
  • tucana ljuta paprika
  • 1 suva paprika
  • lovorov list
  • so i mleveni biber po ukusu
POSNI PREBRANAC PRSTE DA POLIŽEŠ
POSNI PREBRANAC PRSTE DA POLIŽEŠfoto: Dani Vincek/Shutterstock

Priprema:

 

Dobro operite pasulj, pa ga stavite u šerpu i prelijte vodom. Kuvajte 5 minuta nakon što proključa, pa prospite vodu i nalijte novu. Ponovo prospite 5 minuta posle ključanja, pa treći put sipajte vodu preko pasulja i ostavite da se u njoj kuva.


Dodajte 2 kašike ulja, zrna bibera po ukusu i lovorov list i ostavite da se kuva. Kada je skoro gotov (ali ne sasvim kako se ne bi raspadao!), počnite da sečete crni luk na rezanca. Crni luk dinstajte na tihoj do srednjoj vatri oko 10 minuta, pa mu dodajte mlevenu i tucanu papriku, so i mleveni biber, sve dobvro promešajte.


Na dno posude za pečenje sipajte malo ulja iz posude u kojoj spremate luk, pa preko poređajte nekoliko kašika pasulja. Odozgo rasporedite prženi crni luk crni, pa sitno seckan beli, pa opet pasulj i luk. Završite pasuljem i prelijte uljem. Potom stavite u rernu i pecite oko 30 min da se lepo zapeče i tečnost malo ispari.

 

Zapečeni bećarac sa lukom, paprikom i paradajzom

 

Sastojci:

 

  • 1 kg iseckane ribe
  • 3 glavice crnog luka
  • 300 gr iseckane paprike
  • 300 gr kuvanog paradajza
  • malo ulja
  • sušeni biljni začin
  • so i biber
BEĆARAC SA POVRĆEM I RIBOM UKUSAN POSNI OBROK
BEĆARAC SA POVRĆEM I RIBOM UKUSAN POSNI OBROKfoto: Shutterstock / nelea33

Priprema:

 

Ribu staviti u pleh, posoliti, preliti uljem i peći u vrućoj rerni. Kada je polupečena dodati iseckano povrće, preliti kuvanim paradajzom, začiniti vegetom i biberom i vratiti u rernu da se zapeče. Služiti vruće.

 

Bela čorba sa šampinjonima

 

Sastojci:

 

  • 200 g šampinjona
  • glavica crnog luka
  • kašika brašna
  • 1 čen belog luka
  • 2 dl belog vina
  • peršun
  • 1,5 kašika kargarina
  • biber
  • so
UKUSNA ČORBA OD PEČURAKA SAVRŠENA ZA SVAKI DAN
UKUSNA ČORBA OD PEČURAKA SAVRŠENA ZA SVAKI DAN foto: Shutterstock

Priprema:

 

Prvo je potrebno da sitno iseckate crni luk kao i šampinjone. Nakon toga zagrejte šerpu u kojoj ćete kuvati vašu čorbu. U nju stavite margarin koji je potrebno da se istopi, a nakon toga dodajte luk i šampinjone. Zatim polako dodavati brašno i sve mešati. Na sve to nalijte 1,5 l vode i nastavite da kuvate.

 

Kada šampinjoni omekšaju, pred kraj kuvanja hrane dodajte i belo vino, kao i začine so, biber, peršun i sitno iseckan beli luk i promešajte.

 

Krompir s tikvicama

 

Sastojci:

 

  • oko pola kilograma krompira
  • 1 tikvica
  • 1 paradajz
  • 1 paprika
  • 1 glavica crnog luka
  • so, biber, beli luk u prahu
  • malo ulja
KROMPIR S POVRĆEM
KROMPIR S POVRĆEMfoto: Irina Meliukh/Shutterstock

Priprema

 

Krompir i tikvice oljuštite i iseckajte na krugove. Začinite i pouljite, a onda sve lepo izmešajte. Papriku, luk i paradajz naseckajte, posolite, pa izmešajte sa krompirima i tikvicama i ređajte u pleh (prethodno nauljen). Dodajte još ulja, po potrebi. Pecite oko sat vremena na 220 stepeni ili dok ne vidite da je gotovo.

 

Kus-kus sa pistaćima

 

Sastojci (za 6 porcija):

 

  • 1 šolja kus-kusa (skuvanog prema uputstvu)
  • 1 šolja narendane šargarepe
  • 3 šolja mladog spanaća
  • 1/4 šolje prženih pistaća
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • so i biber
KUS KUS JE SAVRŠEN ZA DANE POSTA
KUS KUS JE SAVRŠEN ZA DANE POSTA foto: Svetlana Monyakova/Shutterstock

Priprema:

 

Dok je kus-kus još topao u njega umešajte šargarepu, spanać, pistaće maslinovo ulje i po ukusu solo i bibera.

 

Krem supa od šampinjona

 

Sastojci:

 

  • glavica karfiola
  • četiri krompira
  • dve glavice crnog luka
  • tri čena belog luka
  • litar povrtne supe od kocke
  • kari u prahu
  • tucana ljuta paprika
  • so, biber
  • maslinovo ulje

 

 

KREM ČORBA OD KARFIOLA
KREM ČORBA OD KARFIOLA foto: Profimedia

Priprema:

 

Uključite rernu na 200 stepeni. Karfiol očistite, razdvojite na cvetove, ubacite u pleh i pecite dok lepo ne porumeni i postane mekan. U međuvremenu, izdinstajte na maslinovom ulju sitno seckani crni luk, krompir oljuštite i isecite na kockice.

 

Luku dodajte seckani beli luk, zatim začine - kašičicu karija, prstohvat ljute paprike. Nalijte sa oko dva decilitra supe, a zatim dodajte krompir i pustite da proključa. Ulijte ostatak supe i dodajte pečeni karfiol.

 

Kada se krompir skuva, čorbicu usitnite u blenderu do željene gustine, pa začinite solju i biberom.

 

Bonus video:

Recept za gulaš 

Error in getting video.

 

makonda-tracker