Poznata kuvarica i lifestyle guru Marta Stjuart ima mnogo praktičnih recepata, a ubedljivo najpoznatiji je njena pasta iz jedne šerpe.

Lepota ovog recepta za testeninu u paradajz sosu je u njegovoj jednostavno. Koristeći tradicionalnu italijansku tehniku, Marta Stjuart sprema u jednoj šerpi sve: testeninu, povrće i začine, tako da dobije ukusno i zasitno jelo, a nema mnogo posla oko pranja sudova.
Dok se testenina (ona bira lingvini), ona apsorbuje većinu vode i oslobađa skrob, čime učestvuje u pripremi sosa koji će biti vrlo kremast i ukusan, ako pametno koristite začine.
Pre nego servirate ovo jelo, obavezno narendajte malo sira, najbolje parmezana, i bosiljka i rezultat će biti fenomenalan.
Sastojci
(za 4 osobe):
- 340 g špageta
- 1 glavica crvenog luk
- 340 g čeri paradajza
- 4 čena belog luka
- ¼ kašičice bibera
- 2 kašičice soli
- ¼ kašičice crvene mlevene paprike
- 1 litar vode
- bosiljak po ukusu
- maslinovo ulje po potrebi
Priprema
- U široku i plitku šerpu ubacite špagete ili testeninu po ukusu.
- Preko stavite: seckani čeri paradajz, sitno seckan beli i crveni luk i svež bosiljak. Pospite solju, biberom i mlevenom paprikom, pa prelijte s malo maslinovog ulja.
- Sipajte vodu.
- Zagrejte do ključanja, pa kuvajte na umerenoj temperaturi oko 10 minuta, neprestano mešajući.
- Kad testenina bude potpuno kuvana (ne prosipate tečnost iz šerpe), poslužite, prema ukusu, s malo rendanog parmezana i svežeg bosiljka.
VIDEO-UPUTSTVO za pripremu paste iz jedne šerpe
BONUS VIDEO
Domaće fetućine