miris italije

Testeninu i sos od paradajza sprema u jednoj šerpi: Čuveni recept Marte Stjuart koji štedi vreme i ne prlja mnogo sudova

0

Poznata kuvarica i lifestyle guru Marta Stjuart ima mnogo praktičnih recepata, a ubedljivo najpoznatiji je njena pasta iz jedne šerpe.

Lingvini u sosu od  čeri paradajza posut rendanim parmezanom
Lingvini u sosu od čeri paradajza posut rendanim parmezanomfoto: koss13/Shutterstock

Lepota ovog recepta za testeninu u paradajz sosu je u njegovoj jednostavno. Koristeći tradicionalnu italijansku tehniku, Marta Stjuart sprema u jednoj šerpi sve: testeninu, povrće i začine, tako da dobije ukusno i zasitno jelo, a nema mnogo posla oko pranja sudova.


Dok se testenina (ona bira lingvini), ona apsorbuje većinu vode i oslobađa skrob, čime učestvuje u pripremi sosa koji će biti vrlo kremast i ukusan, ako pametno koristite začine.


Pre nego servirate ovo jelo, obavezno narendajte malo sira, najbolje parmezana, i bosiljka i rezultat će biti fenomenalan.

Sastojci

(za 4 osobe):

 

  • 340 g špageta
  • 1 glavica crvenog luk
  • 340 g čeri paradajza
  • 4 čena belog luka
  • ¼ kašičice bibera
  • 2 kašičice soli
  • ¼ kašičice crvene mlevene paprike
  • 1 litar vode
  • bosiljak po ukusu
  • maslinovo ulje po potrebi


Priprema

 

  1. U široku i plitku šerpu ubacite špagete ili testeninu po ukusu.
  2. Preko stavite: seckani čeri paradajz, sitno seckan beli i crveni luk i svež bosiljak. Pospite solju, biberom i mlevenom paprikom, pa prelijte s malo maslinovog ulja.
  3. Sipajte vodu.
  4. Zagrejte do ključanja, pa kuvajte na umerenoj temperaturi oko 10 minuta, neprestano mešajući.
  5. Kad testenina bude potpuno kuvana (ne prosipate tečnost iz šerpe), poslužite, prema ukusu, s malo rendanog parmezana i svežeg bosiljka.

VIDEO-UPUTSTVO za pripremu paste iz jedne šerpe

 

BONUS VIDEO

Domaće fetućine

 

makonda-tracker