Ukoliko želite da probate šarana pripremljenog na nešto drugačiji način ove godine, obavezno ga napravite s lukom i suvim šljivama i dobićete jelo koje se pamti.
Šaran je jedan od čestih izbora u posnoj sezoni i na praznike koji se obeležavaju uz posnu trpezu, a postoji mnogo načina da pripremite ovu ukusnu ribu za predstojeći Badnji dan.
Jedan od lepših je šumadijski šaran pečen u rerni, napunjen smesom od luka i suvih šljiva, uz dodatak belog vina, a svi ovi sastojci, zajedno sa pažljivo biranim začinima, daju ribi fenomenalan ukus.
Obavezno je služite uz krompir – najlepša je s restovanim, ali će odlično ići i uz običan kuvani ili pečeni, pa čak i uz pomfrit!
Punjeni šumadijski šaran
Sastojci:
- 1,5 kg dimljenog šarana
- 600-700 g krompira
- 400-500 g crnog luka
- 300 ml belog vina
- 250 g suvih šljiva
- 3 grančice majčine dušice
- so i biber po ukusu
- ulje po potrebi
Priprema
- Tri sata pre početka pripreme, potopite suve šljive u belom vinu.
- Iseckajte crni luk na rebarca i prodinstajte ga na malo ulja. Kad omekne, dodajte suve šljive, pa nalijte belo vino i začinite po ukusu.
- Dobro promešajte, pa ovom smesom napunite šarana.
- Stavite ribu u pleh i prelijte ga belim vinom i uljem, stavite grančice majčine dušice preko i pokrijte aluminijumskom folijom. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 35-40 minuta, pa skinite foliju, prelijte šarana ostatkom smese od luka i subih šljiva i vratite u rernu na još 10 minuta.
- Služite uz krompir i mnogo salate.
BONUS VIDEO
Kakva je cena ribe u odnosu na prošlu godinu?