spoj ukusa

Šumadijski šaran – sočno jelo za nezaboravan Badnji dan: Ukusan je, zasitan, odličan uz krompir i gotov u samo 3 koraka

0

Ukoliko želite da probate šarana pripremljenog na nešto drugačiji način ove godine, obavezno ga napravite s lukom i suvim šljivama i dobićete jelo koje se pamti.

Punjeni šaran pečen u rerni, krompirom i suvim šljivama
Punjeni šaran pečen u rerni, krompirom i suvim šljivamafoto: Farion_O/Shutterstock

Šaran je jedan od čestih izbora u posnoj sezoni i na praznike koji se obeležavaju uz posnu trpezu, a postoji mnogo načina da pripremite ovu ukusnu ribu za predstojeći Badnji dan.

 

Jedan od lepših je šumadijski šaran pečen u rerni, napunjen smesom od luka i suvih šljiva, uz dodatak belog vina, a svi ovi sastojci, zajedno sa pažljivo biranim začinima, daju ribi fenomenalan ukus.

 

Obavezno je služite uz krompir – najlepša je s restovanim, ali će odlično ići i uz običan kuvani ili pečeni, pa čak i uz pomfrit!

Punjeni šumadijski šaran


Sastojci:

 

  • 1,5 kg dimljenog šarana
  • 600-700 g krompira
  • 400-500 g crnog luka
  • 300 ml belog vina
  • 250 g suvih šljiva
  • 3 grančice majčine dušice
  • so i biber po ukusu
  • ulje po potrebi


Priprema

 

  1. Tri sata pre početka pripreme, potopite suve šljive u belom vinu.
  2. Iseckajte crni luk na rebarca i prodinstajte ga na malo ulja. Kad omekne, dodajte suve šljive, pa nalijte belo vino i začinite po ukusu.
  3. Dobro promešajte, pa ovom smesom napunite šarana.
  4. Stavite ribu u pleh i prelijte ga belim vinom i uljem, stavite grančice majčine dušice preko i pokrijte aluminijumskom folijom. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 35-40 minuta, pa skinite foliju, prelijte šarana ostatkom smese od luka i subih šljiva i vratite u rernu na još 10 minuta.
  5. Služite uz krompir i mnogo salate.

 

BONUS VIDEO

Kakva je cena ribe u odnosu na prošlu godinu?

 

makonda-tracker