neodoljiva

Puterasto lagana i veličanstvenog ukusa: Originalni recept za SAHER TORTU je tako jednostavan da nećete moći da verujete

0

Pogledajte kako se u poznatom hotelu "Sacher" pravi jedna od najpoznatijih poslastica na svetu.

Slasna saher torta prelivena čokoladom
Slasna saher torta prelivena čokoladomfoto: two_meerkats/Shutterstock

Saher torta jedna je od najpoznatijih poslastica na svetu i svakako spada u dragulje evropske i austrijske kuhinje, a izdvaja se prelepim spojem čokolade, mekanih kora i džema od kajsije.


Ona je vrlo lagane i puteraste teksture, a prvobitno je napravljena u hotelu "Sacher" u Beču, koji je dobio pravo da je nazove Original Sacher Torte.


Prepoznatljiva je po okrluglom čokoladnom pečatu, a služi se uz nezaslađen šlag i bečku kafu melanž. Koliko je saher torta popularna govori i to što imaj svoj dan, koji se obeležava svakog 5. decembra, a mi smo za vas pronašli originalni recept na satu Sacher.com.

 Sastojci:


Za koru:

  • 6 jaja
  • 150 g putera
  • 130 g čokolade s udelom 55% kakaoa
  • 100g šećera
  • 100g prah šećera
  • 140g brašna
  • 1 vanila štapić (po želji)

Za fil:

  • 200g džema od kajsija

Za preliv:

  • 200 g šećera
  • 125ml vode
  • 150 g čokolade s udelom 55% kakaoa

 

Priprema

  1. Najpre je potrebno da odvojite žumanca i belanca.
  2. Potom umutite belanca sa šećerom, a odvojeno umutite puter sa žumancima (dodajete jedno po jedno), pa dodajte otopljenu čokoladu.
  3. Prosejte brašno u ovu smesu, promešajte, pa dodajte prethodno umućena belanca. Sipajte u okrugli kalup s odvojivim stranicama koji ste prethodno obložili pek-papirom.
  4. Stavite da se peče oko 50 minuta u rerni zagrejanoj na 170 stepeni.
  5. Kad izvadite, ostavite da se prohladi oko 20 minuta, pa isecite biskvit horizontalno napola, tako da dobijete dve kore.
  6. Namažite džem na jednu koru, pa je preklopite drugom.
  7. U šerpici skuvajte čokoladu, šećer i vodu, pa to prohladite i prelijte tortu.


Stavite u frižider da odstoji i stegne se preko noći, a idealno je da je poslužite tek sutradan.

 

BONUS VIDEO

RAŠINA KUHINJA Domaće fetućine

 

makonda-tracker