Pogledajte kako se u poznatom hotelu "Sacher" pravi jedna od najpoznatijih poslastica na svetu.
Saher torta jedna je od najpoznatijih poslastica na svetu i svakako spada u dragulje evropske i austrijske kuhinje, a izdvaja se prelepim spojem čokolade, mekanih kora i džema od kajsije.
Ona je vrlo lagane i puteraste teksture, a prvobitno je napravljena u hotelu "Sacher" u Beču, koji je dobio pravo da je nazove Original Sacher Torte.
Prepoznatljiva je po okrluglom čokoladnom pečatu, a služi se uz nezaslađen šlag i bečku kafu melanž. Koliko je saher torta popularna govori i to što imaj svoj dan, koji se obeležava svakog 5. decembra, a mi smo za vas pronašli originalni recept na satu Sacher.com.
Sastojci:
Za koru:
- 6 jaja
- 150 g putera
- 130 g čokolade s udelom 55% kakaoa
- 100g šećera
- 100g prah šećera
- 140g brašna
- 1 vanila štapić (po želji)
Za fil:
- 200g džema od kajsija
Za preliv:
- 200 g šećera
- 125ml vode
- 150 g čokolade s udelom 55% kakaoa
Priprema
- Najpre je potrebno da odvojite žumanca i belanca.
- Potom umutite belanca sa šećerom, a odvojeno umutite puter sa žumancima (dodajete jedno po jedno), pa dodajte otopljenu čokoladu.
- Prosejte brašno u ovu smesu, promešajte, pa dodajte prethodno umućena belanca. Sipajte u okrugli kalup s odvojivim stranicama koji ste prethodno obložili pek-papirom.
- Stavite da se peče oko 50 minuta u rerni zagrejanoj na 170 stepeni.
- Kad izvadite, ostavite da se prohladi oko 20 minuta, pa isecite biskvit horizontalno napola, tako da dobijete dve kore.
- Namažite džem na jednu koru, pa je preklopite drugom.
- U šerpici skuvajte čokoladu, šećer i vodu, pa to prohladite i prelijte tortu.
Stavite u frižider da odstoji i stegne se preko noći, a idealno je da je poslužite tek sutradan.
BONUS VIDEO
RAŠINA KUHINJA Domaće fetućine