morate probati

Najlepši paradajz preliv za picu po originalnom napuljskom receptu: Sve što vam treba je 5 sastojaka i ukus je magičan!

0

Za prave ljubitelje pice, jedno pravilo je sveto: nikada ne stavljajte kečap na ovaj specijalitet!

Napravite picu kao što to rade pravi Italijani
Napravite picu kao što to rade pravi Italijanifoto: Shutterstock / wanchai

Za Italijane ovo je gotovo svetogrđe, jer prava pica mora biti obogaćena autentičnim paradajz sosom pripremljenim s ljubavlju i pažnjom.

 

Ovaj sos je srce svake pice i daje joj karakterističan, bogat ukus koji je nemoguće postići industrijskim proizvodima.

 

Ako želite da napravite picu koja odiše italijanskom tradicijom, evo recepta za savršen paradajz sos kakav pripremaju majstori u Napulju.

 

Sastojci za originalni italijanski paradajz sos za picu:

 

  • 500 g pelata (paradajza u konzervi, najbolje San Marzano)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka Prstohvat šećera
  • So po ukusu
  • Svež bosiljak (nekoliko listova)
  • Po želji: prstohvat suvog origana

 

Iskoristite svež paradajz
Iskoristite svež paradajzfoto: teatian/Shutterstock

Priprema:

 

  1. Ako koristite svež paradajz, blanširajte ga kratko u ključaloj vodi, oljuštite i sitno ispasirajte. Ako koristite pelat, izgnječite paradajz viljuškom ili rukama za rustičniji izgled.
  2. U šerpi zagrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte čena belog luka, izgnječena ili isečena na pola, i propržite ih dok ne puste aromu, ali pazite da ne pregore.
  3. U šerpu sipajte pripremljeni paradajz. Smanjite temperaturu i kuvajte na laganoj vatri 15-20 minuta, povremeno mešajući.
  4. Dodajte prstohvat šećera da neutralizujete kiselinu paradajza, zatim posolite po ukusu. Ako volite, možete dodati i prstohvat suvog origana za dodatni aromatični ukus.
  5. Pred kraj kuvanja, ubacite nekoliko listova svežeg bosiljka. Promešajte, ugasite vatru i ostavite da se sos malo ohladi.
  6. Sos nanesite na testo za picu u tankom sloju pre dodavanja ostalih sastojaka.
  7. Ostatak sosa možete čuvati u frižideru do 3 dana ili zamrznuti za kasniju upotrebu.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Pobedničko jelo

 

makonda-tracker