obavezno probajte

Jedan trik sa začinima daje divan ukus: Kuvano vino po receptu Džemija Olivera je s razlogom najpopularnije na svetu

0

Čuveni kuvar rado pravi kuvano vino u sezoni praznika, a ima i poseban metod uz koji postiže još puniji ukus.

Toplo kuvano vino je najlepše piće u danima praznika
Toplo kuvano vino je najlepše piće u danima praznikafoto: Rabusta/Shutterstock

Kuvano vino jedno je bez sumnje od omiljenih pića tokom zime, što posebno važi u danima praznika, kada planiramo provod ili makar opuštanje kod kuće tokom Nove godine i Božića.

 

Svako ima neki svoj način pripreme kuvanog vina, pa ni čuveni svetski kuvari nisu izuzetak, a britanski superstar Džejmi Oliver nesebično je podelio svoju najveću tajnu.

 

Trik Džejmija Olivera za najlepše kuvano vino

 

Kako je istakao, on najpre skuva manju količinu vina sa začinima, kako bi se sastojci lepo spojili i dali pun, intenzivan i jak ukus, a tek potom nalije ostatak i prokuva ga kratko.

 

Neodoljivo kuvano vino sa cimetom i anisom
Neodoljivo kuvano vino sa cimetom i anisomfoto: Meteoritka/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 2 flaše crnog vina
  • 1 limun
  • 2 klementine
  • 200 g šećera
  • 6 karanfilića
  • štapić cimeta
  • 1 kašičica arome vanile
  • 2 zvezdasta anisa
  • celi muskatni oraščić
  • 3 lovorova lista


Priprema

  1. Oljuštite limun i klementine, pa stavite šećer da se kuva na srednjoj vatri, pa im dodajte komadiće kora i iscedite sok od klementina.
  2. Dodajte karanfilić, štapić cimeta, lovorov list i muskatni oraščić.
  3. Sipajte malo crnog vina, tek toliko da prekrije šećer.
  4. Pustite da se krčka dok se šećer ne otopi, pa mešajte dok se ne formira gust sirup.
  5. Potom smanjite na nisku vatru i dodajte anis i ostatak vina.
  6. Posle oko pet minuta, sklonite s vatre, procedite i sipajte u čaše otporne na toplotu.


BONUS VIDEO

Rašina kuhinja: Čorba od celera u celeru

 

makonda-tracker