Spolja hrskave, iznutra mekane i kremaste, ove slane loptice mogu da upotpuno hladno predjelo pred slavski ručak.
Kroketi spadaju u omiljena posluženja od krompira, a ova njihova loptasta varijanta je neodoljiva i odličan izbor kada je u pitanju posluženje na slavskoj trpezi.
Pripremaju se brzo i jednostavno – zapravo vam je najveći posao da oljuštite krompir, a ako ih fino začinite ukus će biti fantastičan.
Sastojci:
- 750 g krompira
- 2 jajeta
- 1,5 kašička putera
- 100 g šunke
- 100 g kačkavalja
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica crnog luka u prahu
- 1 kašičica ljute mlevene paprike
Priprema
- Skuvajte krompir, pa ga izgnječite u pire. Potom mu dodajte žumanca i puter i nastavite da gnječite i mešate dok ne bude kompaktno.
- Dodajte so, biber, beli i crni luk u prahu i mlevenu papriku mešajte dok se ne sjedini.
- Ubacite rendanu šunku i sir, promešajte i stavite u frižider na sat vremena.
- Kad izvadite, oblikujte smesu u kuglice.
- U tri činije sipajte: brašno, prezlu i prethodno odvojena dva belanceta.
- Uvaljajte kuglice u brašno, pa u belanca i potom u prezle.
- Pržite u dubokom i zagrejanom ulju oko pet minuta, a ređajte ih po ubrusu ili rešetki da se procede.
BONUS VIDEO
Pekar objasnio kako se pravilno priprema slavski kolač
( Glossy, T.S.R. )