neodoljivo zadovoljstvo

Klasične, integralne i posne: 3 recepta Miljane Gavrilović za krofne iz rerne koje svima uspevaju

0

Bilo da su vam se najavili gosti ili jednostavno želite se se ukusom vratite malo u prošlost ove krofne će biti pun pogodak 

KROFNE NA TRI NAČINA PO RECEPTU MILJANE GAVRILOVIĆ
KROFNE NA TRI NAČINA PO RECEPTU MILJANE GAVRILOVIĆ foto: Instagram / miljana.gavrilovic

Da li ima išta lepše nego kad tokom zime uđete u kuću sa hladnog vremena, a na stolu vas sačekaju najlepše, mirisne, vruće krofne? Sigurni smo da ne...

 

Naša poznata glumica Miljana Gavrilović takođe voli ovaj poznati starinski specijalitet i često ga sprema svojim ukućanima. O tome svedoči i njena objava na Instagramu na kojoj je podelila recept za krofne i to u tri varijante - klasične, posne i integralne.

 

Pa izvolite izaberite one koje se vama najviše dopadaju i uživaje u savršenom ukuso ovog neprevaziđenog srspkog dezerta.

1. Klasične krofne sa jogurtom


Priprema:

 

Pomešati 23 g (pola pakovanja) svežeg ili pola kesice suvog kvasca i 2 kašike smeđeg šećera u 150 ml mlake vode i ostaviti da odstoji 15 minuta. Dodati 150 ml jogurta, 2 jajeta, 80 g otopljenog putera i 4-5 kašika ulja (po želji).

 

Zatim polako dodajte 500 g brašna T-400 (kašiku po kašiku). Ostaviti da odstoji sat vremena, pa pomešati sa još malo brašna, oklagijom oklagijom na cm debljine, poređati u pleh sa malim razmakom (pokriti krpom u plehu i ostaviti da odstojati na sobnoj temperaturi 15 minuta pre pečenja) i peći oko 20 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni C dok ne porumeni u zavisnosti od rerne. Izvadite ih iz rerne, ohladite i punite po želji.

2. Integralne krofne


Princip je isti, samo ga zamenite integralnim brašnom po želji (ja sam koristila protein T 1100 i ovseni integralni pola/pola) i zamenite jogurt mlekom.

 

3. Posne krofne


U 150 ml mlakog kokosovog mleka dodati 30 g svežeg kvasca, 2 kašike smeđeg šećera i jednu kašiku brašna. Ostavite da odstoji 15 minuta. Dodati 150 ml kisele vode, kašiku po kašiku 500 g brašna (T-500), 70-80 g otopljenog kokosovog putera (ako nemate onda 4 kašike bilo kog ulja).

 

Ostaviti da se diže 45 minuta do sat vremena, mesiti kašikom i dodati još 50 g brašna, pa ponovo zamesiti. Prebacite na radnu površinu i ostavite da se još malo diže, oko 20 minuta. Pomeriti, razvući oklagijom na debljinu cm, pa čak i cm i po, crtati krugove, pa peći takođe na 180'C oko 15-20 minuta.

 

Bonus video:

Zasladite se slaninom

 

makonda-tracker