Tokom posta se podjednako kao i van njega može uživati u ukusnim specijalitetima, a bakin kolač je nešto što ne treba zaobići
Veliki Božićni post je počeo 28. novembra i sada već uveliko svi oni koji ga upražnjavaju spremaju ukusne posne specijalitete i pitaju se šta je to što bi sutra moglo da se nađe na meniju.
Ukoliko volite bakin kolač treba da znate da ga možete napraviti i u posnim varijantama tako da budu podjednako ukusni kao i kada ih spremate sa jajima i mlekom.
Ovo su tri najlepša recepta za posni bakin kolač i sigurni smo da će vas toliko oduševiti da ćete ih rado praviti i kada prođe post.
Posni bakin kolač sa kiselom vodom
Sastojci:
- 300 g brašna
- 200 ml kisele vode
- 100 ml ulja
- 150 g šećera
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica vanilin šećera
- rendana kora jednog limuna ili narandže
Priprema:
U posudu sipajte kiselu vodu, ulje i šećer, pa mešajte dok se šećer ne otopi.
Dodajte brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i rendanu koru limuna. Mešajte dok ne dobijete homogenu smesu.
Zagrejte aparat za bakin kolač, premažite uljem ako je potrebno, i sipajte po kašiku smese na svaki kalup. Pecite dok kolači ne porumene i postanu hrskavi.
Posni bakin kolač sa orasima
Sastojci:
- 300 g brašna
- 200 ml gazirane mineralne vode
- 100 ml ulja
- 150 g mlevenih oraha
- 100 g šećera
- 1 kašičica cimeta
- 1 prašak za pecivo
Priprema:
U posudu sjedinite mineralnu vodu, ulje i šećer, pa mešajte dok se šećer ne otopi. Dodajte mlevene orahe, cimet, brašno i prašak za pecivo. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Pecite u aparatu za bakin kolač dok ne poprime zlatno-smeđu boju.
Posni bakin kolač sa kakaom
Sastojci:
- 250 g brašna
- 50 g kakao praha
- 200 ml kisele vode
- 100 ml ulja
- 150 g šećera
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica vanilin šećera
Priprema:
Pomešajte kiselu vodu, ulje, šećer i vanilin šećer dok se sastojci ne sjedine.
Dodajte kakao prah, brašno i prašak za pecivo, pa sve mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Pecite u aparatu za bakin kolač dok ne postanu hrskavi i mirisni.
Ovi kolači su jednostavni, brzi za pripremu i savršeni za posne dane.
Bonus video:
Lignje na morski način