neodoljiv

Kremast, lagan & veličanstven: Čokoladni sutlijaš gotov za 15 minuta koji morate imati u porodičnom kuvaru

0

Ukoliko uživate u ukusu sutlijaša, njegova čokoladna verzija će vam se dopasti još više, a ne treba vam ni mnogo vremena ni previše sastojaka. Naprotiv!

Kremasti dezert na brzinu - sutlijaš sa čokoladom
Kremasti dezert na brzinu - sutlijaš sa čokoladomfoto: Nataliya Arzamasova/Shutterstock

Zvali ga sutlijaš ili sutlija, ako ste odrastali na Balkanu, ovaj lagani dezert ne možete da ne volite!

 

Starinska poslastica koja nam je stigla sa Istoka najjednostavniji je način da se zasladimo bez mnogo muke, jer se pravi za nekoliko minuta i od namirnica koje već imamo u kući.

 

Ako ste ljubitelj sutlijaša, možda će vam se dopasti njegova čokoladna varijanta, koja se zaista pamti.

Sastojci:

 

  • 1 čaša pirinča
  • 2 čaše vode
  • 1/3 čaše šećera
  • 1 žumance
  • 100 g crne čokolade
  • 5 kašika kokosovog brašna
  • 500 ml mleka
  • 100 ml neutralne pavlake
  • prstohvat soli

 

Lagani čokoladni sutlijaš ukrašen šlagom i cimetom
Lagani čokoladni sutlijaš ukrašen šlagom i cimetomfoto: Shuterstock, Nataliya Arzamasova

Priprema

  1. Sipajte u šerpu pirinač i vodu, pa stavite da se kuva.
  2. U drugoj šerpi pomešajte kokosovo brašno s mlekom i kuvajte na srednjoj remperaturi.
  3. Kad voda iz pirinča ispari, procedite mleko i dodajte u pirinač. Ubacite i šećer i malo soli, pa kuvajte uz neprestano mešanje da ne bi zagorelo.
  4. Kad pirinač bude gotov, sklonite s ringle, ubacite žumance i dobro promešajte, pa vratite na vatru još malo.
  5. Sipajte u činijice u kojima ćete servirati i sklonite na stranu da se ohladi.
  6. Dok se hladi, zagrejte 100 ml neutralne pavlake, pa sklonite s vatre, u to ubacite crnu čokoladu i mešajte dok se čokolada ne otopi, a zatim to prelijte preko pirinča.

 

BONUS VIDEO

Kako se sprema kafanska čorba?

 

makonda-tracker