Prženice kao ideja za doručak na brzinu nisu ništa novo, ali pripremljene ovako biće još ljupkije i zabavnije (a možda i pojedete manje hleba).
Sočne prženice od starog hleba jedan su od prvi izbora kada je reč o brzom i zasitnom doručku na našim prostorima, pa i širom sveta.
Možete ih služiti uz suhomesnato, sir i slane namaze, ili u slatkoj varijanti, sa džemom ili čokoladnim kremom, a postoje i jednostavni recepti za prženice iz rerne ako biste da izbegnete pržene opcije s previše ulja.
Prežnice mogu da izgledaju i vrlo dekorativan i budu zabavan doručak za mališane ako ih pripremite na sledeći način – u obliku pužića na štapiću!
Osnovni recept za pužić-prženice
Sastojci:
- stari hleb
- jaja
- štapići za ražnjiće ili popse
- ulje
Priprema
- Pažljivo odsecite kore sa kriški hleba, a idealno je da to bude tost hleb. Pazite da ne sečete previše tanko jer će se u tom slučaju raspasti.
- Urolajte koru čvrsto u oblik puževe kućice, pa zabodite štapić tako da pridržava hleb.
- Umutite jaja, pa umočite s obeju strana hleb, a potom pržite po dva minuta obe strane u nauljenom tiganju.
Po želji, kao u snimku koji sledi, možete dodati ekstrakt vanile u jaja i posle umakanja u njih uvaljati pužiće u mešavinu smeđeg šećera i cimeta, a izgledaće prelepo ako ih ukrasite šarenim mrvicama.
Količina jaja i ulja zavise od toga koliko ćete pužića napraviti, a ako se odlučite za slanu varijantu, pre rolanja kore možete po njoj da rasporedite listove šunke isečene na trake i služite prženice uz kiselu pavlaku.
BONUS VIDEO
Rašina kuhinja: Kako se sprema kafanska čorba?