preukusno

Recept za najlepšu domaću pogaču bez jaja i kvasca – sprema se brzo & lako, a mirisom vraća u detinjstvo

0

Sa samo nekoliko sastojaka i par jednostavnih koraka, dobićete toplu, mirisnu pogaču koja će vas vratiti u detinjstvo.

foto: Shutterstock/Timur Tukusbayev
foto: Shutterstock/Timur Tukusbayev

Ako tražite recept za jednostavnu seosku pogaču, baš onakvu kakvu su spremale naše bake, na pravom ste mestu.

 

Ova pogača pravi se bez kvasca i jaja, pa nema čekanja da testo nadođe, a rezultat je mekana unutrašnjost i hrskava korica koja će oduševiti svakoga.

 

Priprema je brza i laka, idealna za trenutke kada vam treba ukusan hleb bez puno truda.

 

Sastojci:

 

  • 700 g brašna
  • 400 ml vode
  • 200 ml jogurta
  • 1 kašika praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • biljno ili maslinovo ulje 

 

Priprema:

 

  1. U jednu posudu sipajte brašno i prašak za pecivo, pa kada ih umešate dodajte vodu, jogurt i prstohvat soli, pa sve zajedno mešajte dok ne dobijete homogenu testastu masu.
  2. Tepsiju ili pleh u kom ćete peći pogaču premažite uljem (možete koristiti i mast).
  3. Nije potrebno čekati da testo nadođe niti ga dodatno mesiti na brašnu, već samo napravite rukama oblik pogače i stavite na nauljen pleh.
  4. Ubacite u prethodno zagrejanu rernu na 220 stepeni, te ostavite da se peče uz blagovremeno proveravanje. Kada pogača porumeni, a na čačkalici prilikom provere ubodom u sredinu ne ostane ništa, to je znak da je gotova. 
  5. Po želji, odozgo je možete premazati puterom dok je vruća. Prijatno!

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako da testo brže naraste

 

makonda-tracker