neodoljivog ukusa

Znate li šta je malidžano? Recept za čuveni makednoski beli ajvar koji može da parira onom od crvene paprike

0

Domaćice ga zovu malidžano i u njemu nema uopšte crvene paprike, ali je ukus takav da vam neće ni nedostajati

MALIDŽANO JE NAMAZ OD ZELENE PAPRIKE I PATLIDŽANA
MALIDŽANO JE NAMAZ OD ZELENE PAPRIKE I PATLIDŽANAfoto: Shutterstock / Fanfo

Kada je priprema zimnice u pitanju domaćice se dovijaju na razne načine kako bi ona bila što ukusnija, što lepša i raznovrsnija. Tako se u teglama nađe različito povrće, prirpemljeno uz dosta truda i dobre recepte.

 

Ukoliko volite ajvar, pinđur, obavezno kiselite papirke u turšiji onda je sigurno da će vam se i ovaj makednoski specijalitet i te kako dopasta.

 

U pitanju je malidžano, namaz sličan našem čuvenom ajvaru, ali on se pravi od drugačijih sastojaka, pa i boja nije crvena već bela.

Potrebno je:

 

  • 1 patlidžan
  • 3 zelene paprike
  • pola šolje ulja
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašičica šećera
  • so
  • malo bibera
  • malo sirćeta

 

MALIDŽANO SE SPREMA OD ZELENE PAPRIKE
MALIDŽANO SE SPREMA OD ZELENE PAPRIKE foto: Shutterstock / Fanfo

Priprema:

 

Paprike i patlidžan ispecite kao za ajvar, oljuštite i ocedite. Zatim ih sameljite ili sitno iseckajte. Sledeći korak je kuvanje. Sipajte u šerpu, pustite da prokuva, a onda dodajte ostale sastojke.

 

Kuvajte sve dok ne počne da se na dnu šerpe ocrtava beli trag. Potom porbajte, dodajte soli po potrebi i sipajte u sterilisane tegle. Ostavite na hladnom i tamnom mestu i uživajte tokom hladnih zimskih dana o ovom savršenom i zdravom namazu.

 

makonda-tracker