Domaćice ga zovu malidžano i u njemu nema uopšte crvene paprike, ali je ukus takav da vam neće ni nedostajati
Kada je priprema zimnice u pitanju domaćice se dovijaju na razne načine kako bi ona bila što ukusnija, što lepša i raznovrsnija. Tako se u teglama nađe različito povrće, prirpemljeno uz dosta truda i dobre recepte.
Ukoliko volite ajvar, pinđur, obavezno kiselite papirke u turšiji onda je sigurno da će vam se i ovaj makednoski specijalitet i te kako dopasta.
U pitanju je malidžano, namaz sličan našem čuvenom ajvaru, ali on se pravi od drugačijih sastojaka, pa i boja nije crvena već bela.
Potrebno je:
- 1 patlidžan
- 3 zelene paprike
- pola šolje ulja
- 1 kašičica senfa
- 1 kašičica šećera
- so
- malo bibera
- malo sirćeta
Priprema:
Paprike i patlidžan ispecite kao za ajvar, oljuštite i ocedite. Zatim ih sameljite ili sitno iseckajte. Sledeći korak je kuvanje. Sipajte u šerpu, pustite da prokuva, a onda dodajte ostale sastojke.
Kuvajte sve dok ne počne da se na dnu šerpe ocrtava beli trag. Potom porbajte, dodajte soli po potrebi i sipajte u sterilisane tegle. Ostavite na hladnom i tamnom mestu i uživajte tokom hladnih zimskih dana o ovom savršenom i zdravom namazu.