Ako uživate u ukusu popularnih ruskih kapa, a nemate vremena da ih pravite, oduševiće vas varijanta za koju ne samo što vam ne treba pečena kora nego se ne koriste ni keks, napolitanke, piškote i uobičajene zamene za biskvit. Pa, od čega se onda pravi, pitate se? Spremite se za iznenađenje!
Obožavane ruske kape – slatki biskvit s kakaoom uvaljan u kokosovo brašno i preliven čokoladom – imaju mnogo verzija, a za ovu do danas sigurno niste čuli, iako je božanstvenog ukusa i ubedljivo najbrža za pripremu.
U pitanju su lažne ruske kape od griza, koji se prave vrlo jednostavno, a sladokuscima bi mogli da se dopadnu još više od klasičnog recepta jer imaju i nadev u vidu šlaga.
Veoma lagani, izuzetnog ukusa i neobični, ovako pripremljeni kolačići su i praktični i jednostavno neodoljivi i zaista vredi probati ih!
Sastojci:
- 1 čaša griza
- 1 čaša šećera
- 10 g vanilinog šećera
- 3 kašike kakao praha
- 1 l mleka
- 500 ml slatke pavlake
- 100 g kokosovog brašna
- 80 g čokolade
- mleveni pistaći za dekoraciju
Priprema
- U šerpicu sipajte griz i šećer, pa dodajte kakao i dobro promešajte.
- Ubacite i vanilin šećer, pa nalijte litar mleka i mešajte dok ne razbijete gromuljice i stavite da se kuva na srednjoj vatri, uz neprestano mešanje.
- Kad se zgusne, sklonite s ringle i sipajte smesu u čaše ili šolje, pa ostavite da se ohladi i stegne.
- U međuvremenu umutite slatku pavlaku u čvrst šlag.
- Sipajte kokosovo brašno u plitak tanjir, pa okrenite šolje ili čaše sa smesom od griza i kakaoa tako da padne na kokos. Presecite nožem na deblje kolutove, pa uvaljajte u kokos.
- Pripremljan šlag nanesite na jedan kolut, pa preklopite drugim i ponovo sve zajedno uvaljajte u kokos.
- Otopite čokoladu, pa njom prelijte kolač i pospite mlevenim pitaćima.
BONUS VIDEO
Pekar objasnio kako se pravilno priprema slavski kolač