Ako želite da probate nešto novo i neuobičajeno ovog leta kada je reč o domaćim slatkišima, ovaj lagani dezert je nešto što ne smete propustiti.
Torte od palačinki jedan su od omiljenih dezerata za sladokusce koji preferiraju lagane i tanke kore, a ova varijanta je jednostavno božanstvena ukoliko uživao u gorko-slatkom ukusu kakaoa.
Ona se priprema veoma jednostavno: napravite specijalnu smesu za palačinke, ispržite ih, a potom sledi priprema laganog i veoma kremastog fila od samo tri sastojka.
Ovaj jednostavan dezert je savršen za letnje dane zbog svoje teksture i ukusa, a najbolje je da odstoji u frižideru preko noći kako bi sutradan pružila najbolje moguće osveženje.
Sastojci:
- 400 ml mleka
- 30 g putera
- 2 kašike kakao praha + još za dekoraciju
- 50 g šećera + 70 g šećera
- 80 g brašna
- 2 jajeta
- 2 kašičice instant kafe
- 600 ml slatke pavlake
- 250 g krem sira
Priprema
- U šerpi pomešajte mleko, puter, 2 kašike kakao praha i 50 g šećera, pa mešajte na tihoj vatri dok se šećer ne otopi i sve lepo ne sjedini. Sipajte u hladnu posudu.
- Zatim dodajte prosejano brašno, pa dobro umutite žicom tako da ne bude gromuljica.
- U odvojenoj posudi umutite 2 jajeta, pa ih dodajte prethodnoj smesi i dobro promešajte. Prekrijte prozirnom folijom i stavite u frižider da se ohladi, pa izvadite i dodajte 2 kašičice instant kafe i razmutite.
- Sipajte smesu tanko na podmazan tiganj i pržite kao klasične palačinke.
- U duboku posudu sipajte 600 ml slatke pavlake, 70 g šećera (može i malo arome vanile), pa umutite mikserom. Dodajte krem sir, pa mutite još malo dok ne dobijete fin i gust fil.
- Stavite na dno kalupa ili na tacnu jednu do dve palačinke (zavisi koliko su tanke), pa nanesite ovaj beli fil, zatim preklopite novom palačinkom i tako ređajte sve dok ne potrošite materijal.
- Za kraj, ukrasite kakao prahom po ukusu. Odložite u frižider na 3-4 sata.
BONUS VIDEO
Koji sladoled je otporniji na sunce?