koristiće vam

PRODUŽITE ROK TRAJANJA VOĆU, SPASITE SEBE RIBANJA: 5 fenomenalnih načina da u domaćinstvu upotrebite providnu foliju

0

Obavezno probajte ove trikove

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Providna folija više ne mora da vam služi samo za pokrivanje posuda s ostacima hrane. Njena namena je šira od pukog čuvanja hrane, pa vam može pomoći u brojnim kućnim poslovima, piše Stvar ukusa.

 

Kontrolišite sazrevanje voća

 

Neke namirnice, poput jabuka, avokada, dinja i banana, ispuštaju gas etilen dok sazrevaju. Taj gas tako može značajno ubrzati starenje voća u blizini, čime će vaše namirnice brzo početi da trule. Ako želite da vam banane duže zadrže žutu boju i sporije stare, kad ih razdvojite umotajte ih na tom mestu plastičnom folijom.

 

S druge strane, providna foliija može i ubrzati szrevanje. Ako ste kupili zelene breskve, stavite ih u činiju s avokadom i prekrijte posudu providnom folijom.

 

 

Ukrasite testo na lakši način

 

Pite i peciva možete ukrasiti tako što modlama isečete razne oblike sa vrha pite pa ih prenesete na drugi deo testa. Tako ćete dobiti ukras tamo odakle je testo isečeno i tamo gde je oblik postavljen. Ovo može biti problem ako modlom ne izvučete precizno ivice. Da biste to izbegli, preko testa stavite providnu foliju, pa preko toga modlu. Ivice će biti pravilne a ukrasi besprekorni. Ukoliko to radite saveć ispečenim testom, vodite računa da se dobro ohladi jer se će se u suprotnom testo zalepiti za foliju.


Sprečite formiranje kristala u sladoledu

 

Ako sladoled duže stoji u frižideru, može se desiti da se stvore komadići leda i to upropasti uživanje u ledenoj poslastici. Ovo ćete izbeći ako preko sladoleda stavite providnu foliju, pa onda zatvorite kutiju sladoleda. Tako se neće stvoriti kristali, a vaša ledena poslastica neće upiti okolne mirise iz zamrzivača.

 

Napravite savršeno poširano jaje

 

Iskoristite providnu foliju i pripremite odlično poširano jaje. U posudicu stavite foliju tako da ivice vire sa strane i stavite malo ulja u foliju. Zatim u foliju razbijte jaje, skupite ivice, uvrtite i vežite čvor. (Možete dodati i seckano povrće po želji pre vezivanja čvora) Paketić s jajetom spustite u vodu koja struji. Nakon pet minuta izvadite foliju, otvorite je i uživajte u savršeno poširanom jajetu.

 

Prekrijte gronji deo frižidera

 

Plastičnom folijom obložite gornji deo frižidera. Biće vam lakše samo da bacite parče folije kada napada prašina, nego da često ribate ovaj kuhinjski aparat.

 

 

makonda-tracker