čik joj odolite!

Posna musaka od tikvica kakvu nikad do sad niste probali: Lagan ručak bez mesa kom ćete se vraćati cele godine

0

Musaka je uvek poželjan i zasitan ručak, a da biste dobili ukusno i zasitno jelo nisu vam potrebni ni krompir ni meso.

Bogata domaća musaka od tikvica koja se pravi bez mesa može se posuti posnim sirom, ali je dovoljno sočna da to nije neophodno.
Bogata domaća musaka od tikvica koja se pravi bez mesa može se posuti posnim sirom, ali je dovoljno sočna da to nije neophodno.foto: Fanfo/Shutterstock

Iako je na našim prostorima najpopularnija ona koja se pravi od belog krompira, musaka je jelo koje potiče s Orijenta i prema originalnim receptima se uglavnom pravi od tikvica ili plavog patlidžana.

 

S obzirom na to da je popularna u celom svetu, ona ima bezbroj varijanti, a u letnjim danima je posebno omiljena musaka od tikvica. Ukoliko izbegavate hranu životinjskog porekla, zbog Gospojinskog posta ili iz nekog drugog razloga, dopašće vam se ova posna verzija domaće musake s paradajzom i kukuruzom.

 

Ona se priprema prilično brzo i lako, a zbog mešavine začina ješće je i oni koji inače ne uživaju u ukusu tikvica.

Sastojci:

 

  • 3 tikvice srednje veličine
  • 2 paradajza srednje veličine
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičica peršuna + još za serviranje
  • 1 šolja kuvanog kukuruza
  • 1 šolja pasiranog paradajza
  • so i biber po ukusu
  • 100 g posnog sira (po želji)


Priprema

  1. Uključite rernu na 180°C.
  2. Oljuštite tikvice i isecite ih na kolutove. Iseckajte sitno crni luk, pa ga prodinstajte na malo ulja u tiganju (Ako postite, oprez – tokom Gospojinskog posta je ulje zabranjeno!).
  3. Potom dodajte seckan beli luk i ostavite da s krčka do dva minuta.
  4. Ubacite kolutove tikvica i dinstajte dok ne omeknu, pa u to ubacite paradajz isečen na kockice, pasirani paradajz i začine i začinsko bilje, pa uz mešanje krčkajte ne duže od 10 minuta na tihoj do srednjoj vatri.
  5. Sipajte polovinu ove mešavine u podmazanu vatrostalnu posudu.
  6. Preko poređajte zrna kuvanog kukuruza (može i iz konzerve), pa nanesite ostatak mešavine od tikvica i paradajza.
  7. Po želji možete posuti rendanim posnim sirom.
  8. Pecite oko 25 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C, pa sevirajte posuto peršunom.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

"Post je borba sa samim sobom"

 

makonda-tracker