Musaka je uvek poželjan i zasitan ručak, a da biste dobili ukusno i zasitno jelo nisu vam potrebni ni krompir ni meso.
Iako je na našim prostorima najpopularnija ona koja se pravi od belog krompira, musaka je jelo koje potiče s Orijenta i prema originalnim receptima se uglavnom pravi od tikvica ili plavog patlidžana.
S obzirom na to da je popularna u celom svetu, ona ima bezbroj varijanti, a u letnjim danima je posebno omiljena musaka od tikvica. Ukoliko izbegavate hranu životinjskog porekla, zbog Gospojinskog posta ili iz nekog drugog razloga, dopašće vam se ova posna verzija domaće musake s paradajzom i kukuruzom.
Ona se priprema prilično brzo i lako, a zbog mešavine začina ješće je i oni koji inače ne uživaju u ukusu tikvica.
Sastojci:
- 3 tikvice srednje veličine
- 2 paradajza srednje veličine
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica peršuna + još za serviranje
- 1 šolja kuvanog kukuruza
- 1 šolja pasiranog paradajza
- so i biber po ukusu
- 100 g posnog sira (po želji)
Priprema
- Uključite rernu na 180°C.
- Oljuštite tikvice i isecite ih na kolutove. Iseckajte sitno crni luk, pa ga prodinstajte na malo ulja u tiganju (Ako postite, oprez – tokom Gospojinskog posta je ulje zabranjeno!).
- Potom dodajte seckan beli luk i ostavite da s krčka do dva minuta.
- Ubacite kolutove tikvica i dinstajte dok ne omeknu, pa u to ubacite paradajz isečen na kockice, pasirani paradajz i začine i začinsko bilje, pa uz mešanje krčkajte ne duže od 10 minuta na tihoj do srednjoj vatri.
- Sipajte polovinu ove mešavine u podmazanu vatrostalnu posudu.
- Preko poređajte zrna kuvanog kukuruza (može i iz konzerve), pa nanesite ostatak mešavine od tikvica i paradajza.
- Po želji možete posuti rendanim posnim sirom.
- Pecite oko 25 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C, pa sevirajte posuto peršunom.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
"Post je borba sa samim sobom"