možda niste znali...

5 stvari koje treba da znate o POSTU NA VODI: Da li sme da se jede riba i ko ne bi trebalo da posti na ovaj način

0

Da li znate šta je dozvoljeno, a šta zabranjeno jesti tokom posta na vodi?

Čorba od povrća za post na vodi
Čorba od povrća za post na vodifoto: Sea Wave/Shutterstock

Danas je počela tzv. Stradalna ili Strasna nedelja, poslednja sedmica Uskršnjeg posta, koju obeležava strogo uzdržavanje od hrane životinjskog porekla.


Od ponedeljka do srede posti se na vodi, u četvrtak, na dan Velikog bdenija, dozvoljeno je ulje, dok se na Veliki petak nalaže uzdržavanje. U subotu se ponovo posti na vodi, a kada u nedelju nastupi Uskrs, veliki post je završen.


Post na vodi jedan je od najvećih izazova za vernike i mnogi koji drže ceo Uskršnji post biraju da ipak sve vreme poste na ulju, ali ima i onih koji sve dane poste drže isključivo na vodi.

5 važnih činjenica o postu na vodi

  1. Postom na vodi smatra se kada uzimamo hranu kuvanu isključivo u vodi.
  2. To znači da su zabranjene sve namirnice životinjskog porekla, odnosno mleko, jaja i meso.
  3. Veoma je važno znati da post na vodi isključuje i ribu.
  4. To ne znači da vernik treba da gladuje – posna hrana koja se jede na ovakvom vidu posta obiluje hranljivim materijama i podrazumeva mnogo voća i povrća.
  5. Uglavnom se post na vodi ne preporučuje osetljivim grupama hrišćana: deci, trudnicama i dojijama, ljudima lošeg imuniteta, osobama koje imaju anemiju, pothranjenima...

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO

Teolog: Post je borba sa samim sobom

 

makonda-tracker