Uz ovaj jednostavan i osvežavajuć slatkiš zaboravićete na sladoled!
Kada nastupi letnja sezona često nam dosade oni stari recepti za brze pite i kolače koje smo već hiljadu puta upotrebili.
Spoj voćnog i kremastog, svojstven tortama i kolačima, oduvek je predstavljao najlepšu harmoniju ukusa.
A da li ste nekada probali domaću pitu u kojoj se savršeno prepliću krema od vanile i svežina bobičastih voćki? U nastavku teksta predstavljamo vam recept za ovu neprevaziđenu poslasticu.
SASTOJCI
Testo:
- 300g brašna
- 200g maslaca
- 70g šećera
- 5 žumanaca
- 2 kašičice kisele pavlake
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kesica ekstrakta od vanile
Nadev:
- 1/2 kg malina ili drugog bobičastog voća po izboru
- 150g šećera
- 5 belanaca
- 2 kesice pudinga od vanile bez šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 6 kašika ulja
PRIPREMA
Testo
- Sipajte prašak za pecivo u brašno,pa dodajte šećer i na listiće izrezan maslac. Utrljajte maslac u brašno tako da dobijete mrvice, zatim dodajte žumanca, kiselu pavlaku i ekstrakt od vanile. Tako dobijenu masu umesite kako biste dobili glatko testo.
- Testo podelite na dva dela, razmera 60 % i 40%, zamotajte u prozirnu foliju, pa veći deo stavite u frižider, a manji deo podelite na dve kugle i stavite u zamrzivač, najviše na pola sata.
Nadev
- Izmiksujte belanca u čvrsti sneg, dodajte mu postepeno šećer i ekstrakt vanile, potom dodajte prašak za puding i nežno umešajte kuvačom. Dodajte 6 kašika ulja i dalje nežno mešajte.
- Prvo razvucite testo u tepsiju, pa tek onda pripremite nadev, koji je gotov za čas posla.
ZAVRŠNICA
- Tepsiju veličine 32x22 obložite papirom za pečenje ili namažite uljem/brašnom, pa veći komad testa razvaljajte tako da popuni tepsiju.
- Sipajte nadev preko testa i ravnomerno ga rasporedite.
- Preko nadeva pospite i ravnomerno rasporedite voće po izboru.
- Preostali manji deo testa koji ste izvukli iz zamrzivača proizvoljno rascepkajte i pobacajte preko voća.
- Tepsiju ubacite u rernu prethodno zagrejanu na 180° i neka se tako peče 15 minuta. Potom tempereturu smanjite na 160° i pecite još 15 minuta.
Kada se pita ohladi, spremna je za serviranje. Uživajte!
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Stvar je u krčkanju, da sve bude prirodno, ali i u još jednom VAŽNOM SASTOJKU!