rapsodija ukusa

KREMASTA I SOČNA poslastica kojoj nećete moći da odolite: "BERRY PITA" pravo je osveženje za nepce u letnjim danima

0

Uz ovaj jednostavan i osvežavajuć slatkiš zaboravićete na sladoled!

foto: profimedia
foto: profimedia

Kada nastupi letnja sezona često nam dosade oni stari recepti za brze pite i kolače koje smo već hiljadu puta upotrebili.

 

Spoj voćnog i kremastog, svojstven tortama i kolačima, oduvek je predstavljao najlepšu harmoniju ukusa.

 

A da li ste nekada probali domaću pitu u kojoj se savršeno prepliću krema od vanile i svežina bobičastih voćki? U nastavku teksta predstavljamo vam recept za ovu neprevaziđenu poslasticu.

 

 

SASTOJCI

 

Testo:

 

  • 300g brašna
  • 200g maslaca
  • 70g šećera
  • 5 žumanaca
  • 2 kašičice kisele pavlake
  • 2 kašičice praška za pecivo 
  • 1 kesica ekstrakta od vanile 

 

 

Dolazi sezona malina
Dolazi sezona malinafoto: profimedia

 

Nadev:

 

 

 

PRIPREMA

 

Testo

 

  1. Sipajte prašak za pecivo u brašno,pa dodajte šećer i na listiće izrezan maslac. Utrljajte maslac u brašno tako da dobijete mrvice, zatim dodajte žumanca, kiselu pavlaku i ekstrakt od vanile. Tako dobijenu masu umesite kako biste dobili glatko testo
  2. Testo podelite na dva dela, razmera 60 % i 40%, zamotajte u prozirnu foliju, pa veći deo stavite u frižider, a manji deo podelite na dve kugle i stavite u zamrzivač, najviše na pola sata.

 

Vanila i bobičasto voće omiljena su kombinacija mnogima
Vanila i bobičasto voće omiljena su kombinacija mnogimafoto: Shutterstock

 

Nadev

  1. Izmiksujte belanca u čvrsti sneg, dodajte mu postepeno šećer i ekstrakt vanile, potom dodajte prašak za puding i nežno umešajte kuvačom. Dodajte 6 kašika ulja i dalje nežno mešajte.
  2. Prvo razvucite testo u tepsiju, pa tek onda pripremite nadev, koji je gotov za čas posla.

 

ZAVRŠNICA

 

  • Tepsiju veličine 32x22 obložite papirom za pečenje ili namažite uljem/brašnom, pa veći komad testa razvaljajte tako da popuni tepsiju.
  • Sipajte nadev preko testa i ravnomerno ga rasporedite.
  • Preko nadeva pospite i ravnomerno rasporedite voće po izboru.
  • Preostali manji deo testa koji ste izvukli iz zamrzivača proizvoljno rascepkajte i pobacajte preko voća. 
  • Tepsiju ubacite u rernu prethodno zagrejanu na 180° i neka se tako peče 15 minuta. Potom tempereturu smanjite na 160° i pecite još 15 minuta.

 

Kada se pita ohladi, spremna je za serviranje. Uživajte!

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Stvar je u krčkanju, da sve bude prirodno, ali i u još jednom VAŽNOM SASTOJKU!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker