Stari kolač sa trešnjama kakav su nam bake pravile u malo modernijoj, ali i dalje preukusnoj verziji
Recept za kolač sa trešnjama koji je lagan, brz i pun ukusa, savršen za sve prilike. Decenijama je ova poslastica bila omiljena širom Balkana, a danas vam donosimo malo moderniju verziju koja će vas osvojiti svojim jedinstvenim spojem tradicije i inovacije.
Sastojci:
- 300 g trešanja
- 150 ml ulja
- 200 g glatkog brašna
- 50 g kakaa
- 3 jaja
- 80 g mlečne ili tamne čokolade
- 1 prašak za pecivo
- 50 ml mleka
- 150 g šećera
Za fil:
- 100 g šećera
- 250 g krem sira
- 2 jaja
- 2 kašike oštrog brašna
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180 stepeni kako bi stvorili idealno okruženje za pečenje kolača.
- U velikoj posudi, uz pomoć miksera, sjedinite šećer, jaja i mleko dok ne dobijete glatku i kremastu smesu.
- U drugoj posudi, pažljivo pomešajte brašno, prašak za pecivo i kakao.
- Polako dodajte suve sastojke u mokre, miksujući ih zajedno pet minuta kako bi se svi sastojci lepo sjedinili i stvorili savršenu smesu za pečenje.
- Nakon što je smesa dovoljno sjedinjena, nežno ručno umešajte seckanu čokoladu.
- U posebnoj posudi, koristeći mikser, kombinujte sve sastojke dok ne dobijete glatku i homogeniziranu smesu.
- Na dno posude obložene papirom za pečenje ulijte tamnu smesu, ravnomerno je raspoređujući kako biste stvorili osnovu za vaš kolač.
- Preko tamne smese, pažljivo sipajte pripremljeni fil od sira, stvarajući sloj koji će doneti nežnu i kremastu notu vašem kolaču.
- Ponovite postupak dodavanja tamne smese i fila od sira, i pospite trešnje.
- Stavite svoj kolač u zagrejanu rernu i pecite ga oko 20 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđe boje.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video:
( Glossy, T.M. )