Zasitna, brza i mirisna, ova izdašna domaća supa kakva se pravi u ruralnim delovima Indijane, Pensilvanije i Ohaju unutar amiških zajednica nešto je što vredi probati
![Pileća supa na amiški način (ilustracija)](/data/images/2023/11/09/16/375277_pilecasorbashutterstock-1188113863_ff.jpg?ver=1711722752)
Kuhinja Amiša poznata je kao zdrava, na prvom mestu zato što pripadnici ove konzervativne grupe sami uzgajaju svoju, organsku hranu, ali čak i ako vi namirnice nabavljate u supermarketu, ovaj recept može vam biti od koristi.
Glavna karakteristika ishrane Amiša su čorbice, uglavnom od povrća, ribe i živine, a jedna od omiljenih je čuvena pileća supa s kukuruzom.
U ovom konkretnom receptu predlaže se upotreba krem-kukuruza, koji se pravi tako što se skuvan kukuruz proprži na crnom luku i dodaju mu se puter, pavlaka i začini, pa se sve to kuva dok se ne zgusne. Međutim, ovu kremastu varijantu slobodno zamenite kukuruzom šećercem i svakako ćete dobiti ukusno jelo.
Amiška pileća supa s kukuruzom
Sastojci:
- 1 glavica crnog luka, srednje veličine
- 2 stabljike celera
- 1 šolja seckane šargarepe
- 900 pilećih grudi bez kostiju
- 3 pileće kocke za supu
- 1 kašičica soli
- 1/4 kašičice bibera
- 12 šolja vode
- 2 šolje rezanaca od jaja
- 300-400 g kukuruza
- 1/4 šolje putera
- (opciono) listovi celera i zrna bibera po ukusu
Priprema
- Iseckajte sitno luk, celer, šargarepu i piletinu, pa ubacite u šerpu i nalijte vodom. Potom ubacite kocke za supu, so i biber i zagrejte do ključanja.
- Smanjite na nisku ili srednju vatru, pa ostavite da se krčka oko 30 minuta, dok piletina više ne bude ružičasta i povrće ne omekša.
- Umešajte rezanca, kukuruz i puter, pa kuvajte dok kukuruz i rezanca ne budu skroz mekani, uz povremeno mešanje.
- Po želji možete ubacite listove celera i biber.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Supa je veoma važna u ishrani