Zasitna, brza i mirisna, ova izdašna domaća supa kakva se pravi u ruralnim delovima Indijane, Pensilvanije i Ohaju unutar amiških zajednica nešto je što vredi probati
Kuhinja Amiša poznata je kao zdrava, na prvom mestu zato što pripadnici ove konzervativne grupe sami uzgajaju svoju, organsku hranu, ali čak i ako vi namirnice nabavljate u supermarketu, ovaj recept može vam biti od koristi.
Glavna karakteristika ishrane Amiša su čorbice, uglavnom od povrća, ribe i živine, a jedna od omiljenih je čuvena pileća supa s kukuruzom.
U ovom konkretnom receptu predlaže se upotreba krem-kukuruza, koji se pravi tako što se skuvan kukuruz proprži na crnom luku i dodaju mu se puter, pavlaka i začini, pa se sve to kuva dok se ne zgusne. Međutim, ovu kremastu varijantu slobodno zamenite kukuruzom šećercem i svakako ćete dobiti ukusno jelo.
Amiška pileća supa s kukuruzom
Sastojci:
- 1 glavica crnog luka, srednje veličine
- 2 stabljike celera
- 1 šolja seckane šargarepe
- 900 pilećih grudi bez kostiju
- 3 pileće kocke za supu
- 1 kašičica soli
- 1/4 kašičice bibera
- 12 šolja vode
- 2 šolje rezanaca od jaja
- 300-400 g kukuruza
- 1/4 šolje putera
- (opciono) listovi celera i zrna bibera po ukusu
Priprema
- Iseckajte sitno luk, celer, šargarepu i piletinu, pa ubacite u šerpu i nalijte vodom. Potom ubacite kocke za supu, so i biber i zagrejte do ključanja.
- Smanjite na nisku ili srednju vatru, pa ostavite da se krčka oko 30 minuta, dok piletina više ne bude ružičasta i povrće ne omekša.
- Umešajte rezanca, kukuruz i puter, pa kuvajte dok kukuruz i rezanca ne budu skroz mekani, uz povremeno mešanje.
- Po želji možete ubacite listove celera i biber.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Supa je veoma važna u ishrani