RECEPT

Prava mađarska poslastica: Postoji slatka i slana verzija hrskavog KURTOŠA, kog Srbi obožavaju

0

Odžak kolač ili mađarski kurtoš je poslastica koju decenijama srpske domaćice spremaju

Hrskavi mađarski kurtoš kolač
Hrskavi mađarski kurtoš kolačfoto: Youtube/printscreen/Family Friendly Cooking

Kurtoš kolač ćete najčešće videti po ulicama Mađarske, Češke, Austrije za vreme božićnih i novogodišnjih praznika, samo što u svakoj od zemalja gde ga mese i prodaju ima drugačiji naziv.

 

Ovaj neobičan kolač, kod nas je prekršten kao odžak kolač zbog specifične pripreme - pečeno testo se stavlja u poseban kalup i dalje peče na jakoj vatri ili žaru.

 

S obzirom da većina nema ovaj kalup, u receptu postoji savršena imitacija odnosno zamena istog sa kartonom i aluminijumskom folijom kako kalup ne bi testo ugnječilo - kartonske rolnice uvijte u nekoliko slojeva folije, pa zatim namotajte testo i stavite u pleh.

 

Namotavanje kurtoša (odžak kolač)
Namotavanje kurtoša (odžak kolač)foto: Riccardo Sala / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Potrebni sastojci za kurtoš: 

 

  • 500 g brašna
  • 20 g svežeg kvasca
  • 1 jaje
  • 250 ml mleka
  • 50 g šećera
  • 50 g maslaca
  • 500 g brašna

 

Odžak kolač namotan na foliju i kartonsku rolnicu
Odžak kolač namotan na foliju i kartonsku rolnicufoto: Youtube/printscreen/Family Friendly Cooking

 

Priprema mađarskog kurtoša:

 

  • U toplo mleko dodajte kvasac, malo brašna i šećer, i ostavite da kvasac proradi.
  • Zatim dodajte jaje, ostatak brašna i istopljeni maslac pa umesite testo da bude glatko i ostavite ga oko sat vremena da odstoji pokriveno.
  • Testo razvucite pa isecite na trake koje ćete namotavati na rolnice koje ste napravili od kartona i folije, samo ih predhodno namažite sa malo ulja.
  • Koristite se rukama kako bi testo lepo prionilo i spojilo sa rolnicama.
  • Odžak možete praviti i u slanoj i u slatkoj verziji - ako se odlučite na slanu verziju, testo pospite kimom ili susamom, odnosno, orasima, šećerom, cimetom...
  • Kurtoše pecite na 200 stepeni dok ne porumene.

 

 

Savet:  Ovo kiselo testo možete praviti u bilo kom obliku i staviti sladak ili slan nadev u njega, naravno, to više neće biti kurtoš iliti odžak kolač, ali ovakvo testo je pogodno za eksperimentisanje i pripremu mnogih peciva i kolačića.

 

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

 

makonda-tracker