Nema boljeg dodatka jelima od krompira u bilo kom obliku, a hrskav krompir iz rerne, mnogima je omiljeni izbor
Najbolje kod krompira, spremljenog na bilo koji način, je to što se savršeno slaže uz mnoga jela, a neki ga čak pripremaju i kao obrok samog za sebe.
Krompir iz rerne pripremljen po ovom receptu svakako može biti dovoljan sam za sebe uz neku finu sezonsku salatu, međutim, možete mu pridružiti i koje parče sočnog mesa jer hrskava tekstura ovog krompira će savršeno ići uz mekano i aromatično meso, kako piše u jednom starom kuvaru.
Sastojci:
- kilogram krompira
- jedna kašika soli
- 3 kašike palente
- biber
- ulje
- pola kašike aleve paprike
- kašika suvog začina
- svež peršun
Priprema:
- Krompir ogulite, operite i ostavite da odstoji u hladnoj vodi kratko.
- Palentu i sve začine, dobro promešajte.
- Krompir izvadite iz vode i dobro osušite.
- U tepsiji sa začinima i palentom, stavite krompir i dobro ga uvaljajte, te pospite uljem.
- Stavite u već zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 40 minuta.
- Kada je krompir gotov, naseckajte peršun i pospite preko.
Kako odabrati dobar krompir za pečenje u rerni?
Često i ne razmišljamo o tome, već onaj krompir koji imamo ogulimo i stavimo u rernu, međutim, postoji trik koji će vam pomoći da vaš obrok ispadne mnogo ukusniji nego obično.
Reč je samom obliku krompira. Dobro bi bilo da, ukoliko uzimate beli krompir, on bude duguljast i potpuno zreo, bez zelenkastih šara.
Takođe, ukoliko se odlučite za crveni, njega bi trebalo držati duže u hladnoj vodi, oko 30 minuta pre dalje pripreme. Što se tiče oblika i boje, crveni krompir je najbolji za rernu ukoliko je manji i više okrugao.
Bonus video