Ako vam je ostalo mnogo uskršnjih jaja, ni slučajno ih ne bacajte! Od njih možete napraviti ukusnu i zasitnu salatu, koju možete koristiti kao prilog ili čak kao glavno jelo.
Postoji mnogo recepata za bogate domaće salate od kuvanih jaja, a nesumnjivo najpopularnija je mimoza salata, čuveni specijalitet koji nam je stigao još iz sovjetske kuhinje i obožavan je širom Balkana.
Postoji mnogo varijanti recepta za mimoza salatu, a danas vam predstavljamo najjednostavniji, za koji vam treba malo vremena i svega nekoliko sastojaka.
Ako vam je od Uskrsa ostalo mnogo jaja, slobodno povećajte mere ostalih sastojaka i ređajte mimoza salatu u više slojeva u nekoj dubokoj činiji.
Sastojci:
- 4 jajeta
- 4 krompira
- 2 čaše kisele pavlake
- 100 ml majoneza
- 200 g šunke
- 350 g kačkavalja
- so i biber po ukusu
Priprema
- Skuvajte (ceo) krompir, pa ga prohladite i tek potom uklonite ljusku.
- U jednoj činiji pomešajte majonez i kiselu pavlaku, pa začinite. Deo ove mešavine stavite na dno činije u kojoj ćete servirati mimoza salatu.
- Preko toga poređajte sloj od dva rendana kuvana krompira, dodajte so i biber po želji, pa namažite još malo smese od pavlake i majoneza.
- Ređajte sitno seckanu šunku, pa ponovo stavite tanko preliv, pa dva rendana jajeta, pa preliv.
- Zatim narendajte još dva krompira, opet posolite, pa opet nanesite preliv majoneza i pavlake, pa šunku, pa preliv, pa jaja i tako sve dok ne potrošite materijal
- Preko svega narendajte kačkavalj.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Farbanje jaja nije hrišćanski običaj