Tokom posta često nam nedostaju ideje za ukusne poslastice, a ova tri recepta su takva da ćete ih praviti i kad nije post
Verujete li da posni kolači mogu da budu podjednako ukusni kao i mrsni. Bez obzira što u njima nema mleka, jaja, maslaca, kremasti su, sočni i mekani, pa ih obožavaju svi, od 2 do 102 godine.
Ako i vama nedostaje inspiracija za pripremu ukusnih dezerata tokom dana posta donosimo vam tri veoma ukusne poslastice, koje su naše bake pravile, a za koje će vam odmah trebati dupla mera.
Prionite na posao, jer ovo su slatkiši zbog kojih će vas obožavati svi ukučani.
POSNE LEDENE KOCKE
Za koru:
- 1 čaša brašna (200 ml)
- 1 čaša šećera
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 3 supene kašike ulja
- 1 čaša kisele vode
- 2 supene kašike kakaoa
Za sirup:
- 1/4 kg šećera(250 grama)
- 2 dl vode
- vanilin šećer
Za fil:
- 1 l sojinog mleka
- 4 kašike brašna
- 5 kašika gustina
- 9 kašika šećera
- 1 kesica vanil šećera
- 250 g posnog margarina
Za glazuru:
- 150 g čokolade za kuvanje
- 60 g posnog margarina
- malo sojinog mleka
Priprema:
Umutite šećer sa brašnom u koje ste dodali prašak za pecivo. Dodajte ulje, kakao i kiselu vodu i mutite dok ne dobijete lepu kremastu smesu. Zatim to prespite u pleh koji se obložili pek papriom i ispecite koru. U zavisnosti od rerne, na 200 stepeni kora se peče oko pola sata.
Dok se peče kora vi napravite sirup, tako što ćete skuvati šećer, vanilin šećer i vodu. Kuvajte desetak minuta dok se malo ne zgusne. Nakon što se kora ohladi sipajte preko vruć sirup.
POSNO MEDENO SRCE
Potrebno je:
- 1,5 čaša (od jogurta) kisele vode
- 1,5 čaša šećera
- 2 kašike sode bikarbone
- 2 kašike cimeta
- 2 čaše brašna
- 3 kašike džema
Ostalo:
- džem
- posna čokolada
Priprema:
Pomešajte sve sastojke sem džema. Sipajte polovinu smese u pleh i pustite da se malo zapeče. Zatim odozgo premažite džem i sipajte drugu polovinu testa, pa vratite u rernu da se zapeče. Nakon pola sata smesa je gotova, a onda sledi glazura. Rastopite čokoladu s malo ulja i prelijte preko kolača. Ostavite da se stegne. Isecite na kockice i služite.
POSNI JAFA KOLAČ
Sastojci za testo:
- 18 kašika brašna
- 18 kašika šećera
- 20 kašika kisele vode
- 20 kašika ulja
- 1 prašak za pecivo
Fil:
- 3 pomorandže (prethodno zamrznute na par sati)
- džem
- 8 kašika vode
- 100 g šećera u prahu
Glazura:
- 150 g čokolade
- 50 grama posnog margarina ili ulja
Priprema:
Sve sastojke staviti u dublju posudu i umutiti mikserom, pa izručiti u podmazan pleh i pecite 30 minuta na temperaturi od 180 stepeni. Kada je testo pečeno, podelite ga na dva dela. Prva polovina testa poslužiće Vam kao prvi sloj, dok ćete drugu izmrviti i pomešati u sastav drugog sloja.
Fil napravite tako što ćete prvo prokuvati vodu i šećer dok se ne zgusnu, a zatim u šerbet dodati tri zaleđene narendane pomorandže i izmrvljeni deo testa koji vam je ostao od prvog dela kolača.
Slaganje:
Prvi sloj namažite džemom po želji, a onda preko ravnomerno rasporedite fil od šerbeta, pomorandži i mrvljenog testa. Za kraj napravite glazuru, istopivši čokoladu i margarin i ostavite kolač barem dva sata u frižideru da se stvrdne.
Bonus video:
Da li biste probali slatko od slanine?