Ako možete da im odolite, krofne pripremljene na ovaj način dugo će ostati sveže, a ukus im je fenomenalan.
Ako obožavate da se počastite krofnama za doručak ili večeru, najverovatnije obično pravite klasičnu verziju peciva koje se prži u dubokom ulju.
Međutim, postoji mnogo alternativa iz rerne za koje vam ne treba toliko masnoće, a ona koja se koristi je zdrava – iz biljnih putera.
Takođe, belo pšenično brašno može se zameniti drugim opcijama, a za ovaj recept su vam potrebne ovsene pahuljice i još nekoliko sastojaka koji će krofnicama dati slast.
Nemasne krofne bez belog brašna
Sastojci:
- 2 šolje ovsenog brašna (sameljite ovsene pahuljice)
- 1/4 šolje šećera
- 1 kašika praška za pecivo
- 1 kašika cimeta
- 1/4 kašičice soli
- 1 šolja mleka
- 1 jaje
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 5 kašika kikiriki putera
Za glazuru:
- 1/2 šolje grčkog jogurta
- 3 kašike šećera
Priprema
- Zagrejte rernu na 180 stepeni.
- U činiju ubacite sve suve sastojke i dobro promešajte.
- U manjoj činiji umutite jaje, mleko i ekstrakt vanile, pa to uz mešanje dodajte u mešavinu suvih sastojaka. Potom dodajte kikiriki puter (možete zameniti sa 6 kašika bademovog).
- Prebacite u podmazan pleh za krofne ili u kalupe za mafine, pa kasnije probušite rupice.
- Pecite 20-25 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Kad isključite, ostavite da odstoji pet minuta pre nego što izvadite da se potpuno ohladi.
- Za glazuru, umutite grčki jogurt i šećer, pa umočite svaku krofnu u ovu smesu.
- Po želji možete ukrasiti šarenim mrvicama, rendanom čokoladom, čokoladnim prelivom itd.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Krofne sa rupom na sredini