zdravo i ukusno

Recept za pitu sa prokeljom: Obrok koji će se svideti čak i onima koji ne vole ovo povrće

0

Prokelj je dobar izvor vitamina i minerala, kao i biljnih vlakana. 

Recept za pitu sa prokeljom se sprema veoma lako
Recept za pitu sa prokeljom se sprema veoma lako foto: Food Photography for Biz/Shutterstock

Prokelj je povrće koje vizuelno asocira na mini glavice kupusa. Nije tajna da prokelj nekima nije baš omiljena hrana, no on ima i određene benefite po ljudski organizam.

 

Predstavljamo vam recept za pitu sa prokeljom, koji ima dobre šanse da se svidi čak i onima koji nisu neki ljubitelji ovog povrća. 

 

SASTOJCI 

 

  • prokelj - 350 grama
  • lisnato testo - jedan list 
  • jaja - tri komada 
  • slatka pavlaka - 100 ml
  • gusti jogurt - 50 ml
  • parmezan - 50 grama
  • so - prstohvat
  • šunka po izboru - 100 grama 

 

PRIPREMA 

 

Ukoliko lisnato testo imate u zamrzivaču prvo ga izvadite kako bi se odmrzlo. Sada možete da očistite prokelj i da ga stavite u ključalu slanu vodu na 5- 10 minuta.

 

Nakon toga ga procedite, prelijte hladnom vodom i dajte mu malo vremena da se ocedi. Kad to bude gotovo možete da ga isečete na četiri jednaka dela. 

 

Sada je vreme da umutite pavlaku, jaja, jogurt, parmezan i so. Lisnato testo možete da postavite tako da prekrije dno, a delimično i ivice posude u kojoj spremate. Malo ga izbockajte viljuškom, a onda na toj površini ujednačeno postavite prokelj i šunku. 

 

Posle možete sve da prelijete mešavinom sa jajima i ubacite u rernu na nekih 40 - 45 minuta na 200 stepeni.

 

Bonus video: 

 

 

Glossy redakcija 

 

 

makonda-tracker