NEŠTO DRUGAČIJE

Ako volite jela od mesa ovo će vas ODUŠEVITI: Recept za ŠVEDSKE ĆUFTE - obožavaju ih ljudi širom sveta, tajna je u sosu

0

Ukoliko volite jela koja se brzo spremaju ćufte su savršen izbor, a ako su vam dosadili naši klasični recepti ovaj će vas raspametiti 

foto: Shutterstock / Elena Shashkina
foto: Shutterstock / Elena Shashkina

Svaka kuhinja sveta ima neko jelo koje je apsolutni šampion, a Švedska je ona koja ima ćufte, spremljene tako da bude sva čula i čine da budete satima siti i srećni. 

 

Ukoliko i vi volite jela od mesa i nemate ideju šta biste mogli da spremite za ručak, donosimo vam recept koji će učiniti da se cela porodica okupi oko porodične trpeze.

 

Ako je suditi prema onom što se na Internetu piše, Švedske ćufte nisu samo ukusno jelo, već specijalitet koji je savršen spoj ukusnih sastojaka, a sos je nešto o čemu se samo može maštati.

 

 

Pa da krenemo, evo šta je sve potrebno za pripremu ovog ukusnog jela. 

 

Sastojci za ćufte:

 

  • 500 grama mlevene junetine
  • 250 grama mlevene svinjetine
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 4 kašike prezli
  • 1 jaje
  • 75 mililitara punomasnog mleka
  • so, biber, ulje

 

Sastojci za sos:

 

  • 3 kašike maslaca 
  • 3 kašike brašna
  • 100 mililitara pavlake za kuvanje
  • 300 mililitara goveđe supe
  • 2 kašike soja sosa
  • 1 kašika vuster sosa
  • 2 kašike dižon senfa

 

NAJUKUSNIJ RECEPT ZA ŠVEDSKE ĆUFTE
NAJUKUSNIJ RECEPT ZA ŠVEDSKE ĆUFTE foto: Shutterstock / nelea33

 

Priprema:

 

Meso, prezle, mleko, jaja i seckani crni i beli luk sjedinite u jednoj posudi. Rukama lepo umesite smesu dok ne postane homogena, a potom napravite ćufte. Ostavite ih da odstoje malo u frižideru, najbolje oko pola sata.

 

Dok on odmaraju vi napravite sos tako što ćete na maslacu propržiti brašno, dodati mu začine i naliti supom, lagano mešajući sve vreme da se ne naprave grudvice. Na kraju dodajte pavlaku i neka se malo krčka na tihoj vatri.

 

Izvadite ćufte iz frizidera i na srednoj vatri pržite dok ne porumene sa svih strana. Zatim ih spuštajete u vruć sos i služite kad dođe vreme ručka.

 

Bonus video:

Recept za sremačke salčiće

 

makonda-tracker