tradicija

Kako se pravi VASILICA? 3 najbolja recepta za česnicu koja se priprema za srpsku Novu godinu

0

Po julijanskom kalendaru, koji prati Srpska pravoslavna crkva, sutra nastupa Nova godina, a tim povodom se u srpskom narodu pravi posebna česnica

Vasilica za srpsku Novu godinu (Mali Božić)
Vasilica za srpsku Novu godinu (Mali Božić)foto: Andrija Ivanovic/Shutterstock


Iako se služimo gregorijanskim kalendarom, Srpska pravoslavna crkva poštuje stari, julijanski, pa Novu godinu slavimo dvaput – drugi put u noći između 13. i 14. januara.


Tako je prvi dan nove godine za pravoslavce u našoj zemlji 14. januar, a običaji nalažu da se na ovaj dan, poznat i kao Mali Božić i srpska Nova godina, priprema vasilica, novogodišnja česnica.


Nazvana vasilica jer se tog datuma proslavlja i spomen na Sv. Vasilija Velikog, ova pogača se u različitim delovima Srbije zove još i vasuljica, maslenica, papuljica, baranica, paprenica, grudvanica...

Recepti se razlikuju u zavisnosti od toga gde živite, pa se tako u nekim krajevima Srbije priprema obična proja, dok je u drugima zastupljena slatka vezija prelivena medom. U narodu se vasilice šaraju tako što se napravi manji snop od slame, pa se ona veže crvenim koncem i vrhovima se testo bocka praveći od rupica oblik krsta.

 

Koji ćete od ovih recepata vi pratiti?

 

 

makonda-tracker