običaji

SUTRA JE MALI BOŽIĆ, ALI I DAN POSVEĆEN SVETOM VASILIJU: Prema narodnom verovanju ovo se MORA naći na vašoj trpezi!

0

14. januar je prvi dan Nove godine po julijanskom kalendaru, a Srpska pravoslavna crkva proslavlja i dan posvećen Svetom Vasiliju Velikom, kao i Mali Božić. Prema narodnom verovanju, žene tog dana treba da spreme vasilice.

foto: Nebojša Mandić
foto: Nebojša Mandić

Mogu biti i slane i slatke, ali jedno im je zajedničko: mese se sa mnogo ljubavi i jedu tople na Mali Božić!


Vasilice se tradicionalno pripremaju na dan 1. januara po julijanskom, odnosno 14. januara po gregorijanskom kalendaru. Na taj dan se upokojio i arhiepiskop Sveti Vasilije, nazivan "pčelom crkve Hristove", koja nosi med vernima i žaokom svojom, bode jeretike - bezbožnike.

 

U Srbiji se kolači nazvani vasilice spremaju od kiselog ili lisnatog testa, a i jedni i drugi se prelivaju medom, piše Lepa i srećna.

 

Takođe, vasilica je i naziv za proju koja se u nekim krajevima služi na Mali Božić, s tim što se i ona ukrašava na poseban način.

 

Slatke vasilice se šaraju tako što se nekoliko strukova slame uvežu u snopić crvenim koncem pa se onda vrhovima bocka testo i to tako da se rupice formiraju oblik krsta. Za proju-vasilicu, domaćica pripremi šuplje grančice zove, veže ih u snop pa njime izvadi kružiće testa koji se kasnije daju stoci da bude napredna i zdrava cele godine.

 

Vasilice od lisnatog testa

 

Sastojci: 600 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 1 jaje, 3 dl mleka, 250 g margarina, med za premazivanje.

 

Priprema: Izmešajte brašno, so, uskisao kvasac i jaje pa sa mlakim mlekom zamesite testo. Razvite i premažite sa trećinom margarina, preklopite kao za lisnato testo i ostavite na hladnom petnaestak minuta. Ponovite to još dva puta dok ne utrošite margarin. Razvijte konačno testo debljine prsta, isecite na kocke i pecite u rerni na oko 180 stepeni. Služite tople i prelivene medom.

 

Vojvođanske vasilice sa medom

 

Sastojci: 800 gr brašna, 200 g masti, 40 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 1 kašika šećera, mlaka voda, med.

 

Priprema: Izmešajte brašno i mast pa polako dodajte ukisli kvasac i so, umesite meko testo i podelite ga na manje lopte. Ostavite da testo naraste pa svaku loptu razvijte u manju lepinju. Jednu lepinju razvijte oklagijom i isecite na trake koje ćete koristiti za ukras. Ostale lepinje preklopite na sredini, formirajte ih u oblik hlepčića i ukrasite uvijenom trakom. Vasilice stavite u podmazani pleh posut brašnom i ostavite da narastaju još desetak minuta. Pecite na temperaturi 200 stepeni, poslužite tople i prelivene medom. U nekim krajevima se vasilice peku u obliku običnih okruglih lepinja, a postoji i običaj da se išaraju vrhom slamčica vezanih u snop crvenim koncem.

 

Vasilica od projinog brašna

 

Sastojci: 3 šoljice projinog brašna, 3 šoljice pšeničnog brašna, 3 jaja, 2 šoljice ulja, 1 prašak za pecivo, kašičica soli, 3 šoljice kisele vode.

 

Priprema: Umutite jaja, dodajte vodu i ulje, pa polako dodajte izmešanom brašnu sa praškom za pecivo. Pecite u podmazanom plehu na oko 200 C.

 

 

makonda-tracker