PRAVOSLAVNA NOVA GODINA

OVE STARINSKE OBIČAJE MORATE ISPOŠTOVATI: Evo šta pravoslavci rade na MALI BOŽIĆ

0

Noć u kojoj je sreća porodice najvažnija i kada pesma odjekuje u svakom domu! Evo koje običaje treba da ispoštujete za srpsku Novu godinu...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Srpska Nova godina obeležava se 14. januara, a ono što bi svi Srbi trebalo da znaju jesu običaji koji ovaj praznik čine tako posebnim. Pored svečane trpeze i ukusne hrane, važno je da pravoslavnu Novu godinu dočekate u društvu najbližih i u veseloj atmosferi.

 

Međutim, običaj koji se najviše poštuje jeste odlazak u crkvu i molitva za srećnu i berićetnu godinu, kao i za zdravlje, ljubav i slogu najbližih. U veče 13. januara običaj je da se ukućani okupe oko svečanije trpeze, a tačno u ponoć svi prisutni se ljube i čestitaju jedni drugima.

 

Prvog dana nove godine, ručak se služi ranije, a starinski običaj je bio da se jede glava od božićnog pečenja. Obično se za ručak na Mali Božić peče neki lepši komad mesa i služi svečaniji obed.

 

Crkva ispraća staru i dočekuje novu godinu ne uobičajenim slavljima, već na duhovni način, molitvama i bogosluženjima, ali i blagosilja sve pristojne proslave, bez šunda i kiča, podsećajući da se u brojnim crkvenim domovima organizuju dočeci Nove godine.

 

U duhovnom smislu, Nova godina postoji onda kada neko, od onih koji žive u nebrizi, počnu da brinu za svoje spasenje.

makonda-tracker