Kranjske kobasice važe za jedan od najukusnijih obroka koji potiče iz naših predela.
Kranjske kobasice vež duže vreme važi za jedan od najslasnijih obroka koji vuče poreklo iz bivše Jugoslavije.
Recept zahteva dosta materijala i vremena, ali kad sve završite svhatićete da se baš isplati.
SASTOJCI
- svinjsko meso 7kg
- slanina - 2kg
- so - 25 dkg
- mleveni biber - 5g
- beli luk - 2 glavice
- 2 glavice
- belo vino ili voda - pola litra
PRIPREMA
Za početak neophodno je da meso bude od starijih svinja koje imaju barem desetak meseci.
A za pripremu koristite samo one delove od buta, plećke ili vrata.
Uzmite polovinu mesa i slanine i izrežete sve na kockice, a ono što vam ostane sameljite.
Sad je momenat da posolite, zabiberite a onda mu dodajte vino ili vodu, za šta se već odlučite, ali u tečnost pre toga ubacite izgnječeni beli luk.
Neophodno je da sve lepo izgnječite i mešajte otprilike oko jedan sat.
A onda smesom koju ste dobili popunite dobro oprana tanka svinjska creva. Obratite pažnju da creva punite ravnomerno i da ne ostavljate praznine.
Napunjena crijeva oblikujte u skladu sa tim kolika želite da vam bude kobasica
A tek kad to bude gotovo, možete da kobasice ostavite na promaji da se osuše. Nakon toga bi trebalo da ih stavite u pušnicu na nekih nedelju dana, sa tim da morate da ih s vremena na vreme okrežete da bi se ujednačeno osušile.
Bonus video: