Kranjske kobasice važe za jedan od najukusnijih obroka koji potiče iz naših predela.
![Recept za kranjske kobasice](/data/images/2022/02/14/17/335433_kobasica-shutterstock-2079781165_ff.jpg?ver=1701098564)
Kranjske kobasice vež duže vreme važi za jedan od najslasnijih obroka koji vuče poreklo iz bivše Jugoslavije.
Recept zahteva dosta materijala i vremena, ali kad sve završite svhatićete da se baš isplati.
SASTOJCI
- svinjsko meso 7kg
- slanina - 2kg
- so - 25 dkg
- mleveni biber - 5g
- beli luk - 2 glavice
- 2 glavice
- belo vino ili voda - pola litra
PRIPREMA
Za početak neophodno je da meso bude od starijih svinja koje imaju barem desetak meseci.
A za pripremu koristite samo one delove od buta, plećke ili vrata.
Uzmite polovinu mesa i slanine i izrežete sve na kockice, a ono što vam ostane sameljite.
Sad je momenat da posolite, zabiberite a onda mu dodajte vino ili vodu, za šta se već odlučite, ali u tečnost pre toga ubacite izgnječeni beli luk.
Neophodno je da sve lepo izgnječite i mešajte otprilike oko jedan sat.
A onda smesom koju ste dobili popunite dobro oprana tanka svinjska creva. Obratite pažnju da creva punite ravnomerno i da ne ostavljate praznine.
Napunjena crijeva oblikujte u skladu sa tim kolika želite da vam bude kobasica
A tek kad to bude gotovo, možete da kobasice ostavite na promaji da se osuše. Nakon toga bi trebalo da ih stavite u pušnicu na nekih nedelju dana, sa tim da morate da ih s vremena na vreme okrežete da bi se ujednačeno osušile.
Bonus video: