par značajnih saveta

Sigurno mislite da nema mudrolije, ali IPAK IMA i POTPUNO MENJA ukus: Kako se pravilno kuvaju makarone?

0

Iako smo bezbroj puta spremili makarone, mnogima od nas promaklo je nekoliko važnih saveta koji makarone čine mnogo ukusnijim.

makarone se kuvaju jednostavno, ali uz par trikova
makarone se kuvaju jednostavno, ali uz par trikovafoto: showcake/Shutterstock

Svi misle da znaju kako se kuva pasta. I, zaista, svako uputstvo za kuvanje paste jeste prilično jednostavno, ali postoje i male kulinarske tajne koje mogu da "začine" sve, a tiču se začina, vode u kojoj se kuva testenina...

 

Čak i sama količina soli može da promeni ukus, pa sledeći put kada pođete da skuvate sebi makarone (ili bilo koju drugu testeninu), probajte da tokom kuvanja upotrebite par jednostavnih caka pomoću kojih ćete dobiti jelo kao iz restorana.

 

 

  • Izaberite pravu šerpicu

 

Mala ili velika šerpa, sve zavisi koliko makarona kuvate. Mnogi kuvari za kuvanje paste koriste ekstraduboke činije kada kuvaju špagete, kako bi se one odmah u potpunosti potopile. Zapamtite da, što više vode imate, više soli će vam biti potrebno.

 

I tu dolazimo do drugog koraka...

 

  • Posolite vodu

 

So dodajte u ključalu vodu, i ni sekund pre nego što proključa, jer slanoj vodi treba duže da provri. Tek tada sipajte makarone. Kuvanje je vaša jedina prilika da samim makaronama date ukus. Bez toga, jedino se oslanjate na sastojke koje sipate u makarone. Ne brinite oko natrijuma, jer makarone apsorbuju ukus soli, ne sam sadržaj. Uopšteno pravilo je da se na oko 450gr paste dodajte jedna kašika soli.

 

VODA MORA POTPUNO DA PROKLJUČA PRE NEGO ŠTO SIPATE MAKARONE DA SE KUVAJU
VODA MORA POTPUNO DA PROKLJUČA PRE NEGO ŠTO SIPATE MAKARONE DA SE KUVAJUfoto: Ivana P. Nikolic/Shutterstock
  • Voda mora potpuno da proključa

 

Možda vam deluje sasvim u redu da kuvate makarone u vodi i pre nego što proključa, ali makarone i testenina postaju "bljutave" tako. Ovako će testenina zadržati strukturu, neće postati lošijeg ukusa, a brže će se i skuvati.

 

  • Promešajte vodu kad sipate makarone

 

Kad dodate testeninu, temperatura vode će se malo spustiti, a ako ih ne promešate odmah, makarone će se potencijalno slepiti, a mogu se slepiti i za šerpu.

 

Testenina, pasta
foto: Shutterstock/gowithstock
  • Proveravajte da li su kuvane

 

Na svaka 4 minuta proveravajte da li su kuvane. U zavisnosti od tipa, kuvaju se od 8 do 10 minuta.

 

Bonus video

Makarone s mesom u paradajz sosu

 

 

makonda-tracker