da li ste znali?

Zbog ovoga vam ne uspeva: Kako da napravite NAJSOČNIJU KARBONARU koju ste ikad probali? (RECEPT)

0

Maltene da ne postoji osoba koja ne voli testeninu, a jedna od omiljenih pasti je upravo karbonara.

Koji su trikovi koji će vam pomoći da napravite savršenu karbonaru?
Koji su trikovi koji će vam pomoći da napravite savršenu karbonaru?foto: Shutterstock/Sea Wave

Većina ljudi obožava testeninu na svaki mogući način, a ako nas pitate, karbonara je kraljica među pastama.

 

Brzo, hranljivo i ukusno: tako bi jednom rečju mogla da se opiše ova vrsta paste.

 

Kao i kod brojnih jela, poreklo i naziv imena nisu dovoljno rasvetljeni, ali smatra se da potiče iz italijanske regije Lacio, kao i da se prvi put u širom javnosti poajvila 1950. godine kada je opisana u italijanskim novinama "La Stampa" kao omiljeno jelo među američkim oficirima koji su bili u Italiji i Rimu za vreme Drugog svetskog rata.

 


Za pripremu ovog tradicionalnog italijanskog jela potrebno je samo nekoliko sastojaka i 15-ak minuta, ali ipak, ma koliko jednostavno izgledala, karbonara ne uspeva svima.

 

O čemu se radi?

 

Mnoge domaćice greše jer u karbonaru dodaju pavlaku misleći da će biti kremastija, kao i beli luk. Međutim, prema orginalnom receptu, ova dva sastojka uopšte ne idu u pastu karbonaru.

Karbonara, Pasta
foto: Profimedia

Kuvar Džejmi Oliver je takođe podelio trik za savršenu karbonaru i šta je to što vam je neophodno ako želite da bude sočna i kremasta. 


– Voda od testenine i otopljena masnoća iz slanine biće baza za kremasti sos – otkrio je Džejmi.

 

Recept za najbolju karbonaru

 

Sastojci za 2 osobe:

 

  • 200 grama špageta
  • 80 grama slanine
  • 30 grama sira
  • 1 jaje
  • 1 kašičica mlevenog bibera


Priprema:

 

Prvo skuvajte testeninu. Potom isecite slaninu na sitne komade, pa ih propržite u tiganju na umerenoj temperaturi. Dodajte mleveni biber.

 

Kada se otopi višak masnoće iz slanine isključite vatru, a u tiganj diretno ubacite špagete s nešto vode od kuvanja.

 

Voda od kuvanja poslužiće kao baza za kremasti sos, ali će istovremeno zaustaviti proces prženja.

 

Potom u tiganj dodajte jaje koja ste izmutili sa 200g rendanog sira. Mešajte sve zajedno dok testenina ne bude u potpunosti prekrivena sosom.

 

Istresite testeninu na tanjire, preko svega narendajte preostali sir i poslužite dok je vruće. Prijatno!

 

makonda-tracker