Maltene da ne postoji osoba koja ne voli testeninu, a jedna od omiljenih pasti je upravo karbonara.
Većina ljudi obožava testeninu na svaki mogući način, a ako nas pitate, karbonara je kraljica među pastama.
Brzo, hranljivo i ukusno: tako bi jednom rečju mogla da se opiše ova vrsta paste.
Kao i kod brojnih jela, poreklo i naziv imena nisu dovoljno rasvetljeni, ali smatra se da potiče iz italijanske regije Lacio, kao i da se prvi put u širom javnosti poajvila 1950. godine kada je opisana u italijanskim novinama "La Stampa" kao omiljeno jelo među američkim oficirima koji su bili u Italiji i Rimu za vreme Drugog svetskog rata.
Za pripremu ovog tradicionalnog italijanskog jela potrebno je samo nekoliko sastojaka i 15-ak minuta, ali ipak, ma koliko jednostavno izgledala, karbonara ne uspeva svima.
O čemu se radi?
Mnoge domaćice greše jer u karbonaru dodaju pavlaku misleći da će biti kremastija, kao i beli luk. Međutim, prema orginalnom receptu, ova dva sastojka uopšte ne idu u pastu karbonaru.
Kuvar Džejmi Oliver je takođe podelio trik za savršenu karbonaru i šta je to što vam je neophodno ako želite da bude sočna i kremasta.
– Voda od testenine i otopljena masnoća iz slanine biće baza za kremasti sos – otkrio je Džejmi.
Recept za najbolju karbonaru
Sastojci za 2 osobe:
- 200 grama špageta
- 80 grama slanine
- 30 grama sira
- 1 jaje
- 1 kašičica mlevenog bibera
Priprema:
Prvo skuvajte testeninu. Potom isecite slaninu na sitne komade, pa ih propržite u tiganju na umerenoj temperaturi. Dodajte mleveni biber.
Kada se otopi višak masnoće iz slanine isključite vatru, a u tiganj diretno ubacite špagete s nešto vode od kuvanja.
Voda od kuvanja poslužiće kao baza za kremasti sos, ali će istovremeno zaustaviti proces prženja.
Potom u tiganj dodajte jaje koja ste izmutili sa 200g rendanog sira. Mešajte sve zajedno dok testenina ne bude u potpunosti prekrivena sosom.
Istresite testeninu na tanjire, preko svega narendajte preostali sir i poslužite dok je vruće. Prijatno!