Ukus kafe, kremasta tekstura, mekana kora i božanstven miris – sve to za samo nekoliko minuta posla
Tokom leta, vrlo su popularne poslastice od kafe i s kremastim slojem, a među omiljenima je lagani kapućino kolač uz koji ćete se zasladiti i rahladiti.
Jednostavan za pripremu, fenomenalnog ukusa i prijatnog mirisa, ovaj dezert ne zahteva mnogo vremena, a rezultat je spektakularan.
Možete ga praviti i za specijalne prilike i kao slatkiš posle nedeljnog ručka, a za to vam treba samo nekoliko minuta – onda vam ostaje samo da čekate dok se ispeče i premažete ga filom.
Sastojci
Za koru:
- 300 grama brašna
- pola kesice praška za pecivo
- 1 kašika kakao praha
- 100 ml kafe
- 4 cela jajeta
- 250 grama kristal šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 250 grama putera
- 150 ml jogurta
Za fil:
- 350 grama maskarpone sira
- 140 grama šećera u prahu
Dekoracija:
- rendana čokolada, šarene mrvice, bombonice od kafe... po želji
Priprema
- U dubljoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i kakao.
- Odvojeno umutite jaja i puter, pa sipajte jogurt i dodajte ovu mešavinu i sipajte kuvanu kafu.
- Sve to dobro promešajte, pa sipajte u posudu za pečenje, obloženu pek-papirom.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko pola sata.
- Zabodite čačkalicu u sredinu kolača, pa je izvadite – ako izađe čista, znači da je gotovo!
- Ako vam je ostalo još kafe, poprskajte koru i ostavite da se hladi.
- Umutite maskarpone sir i šećer u prahu, pa time premažite ohlađenu koru.
- Po želji možete posuti rendanom čokoladom, šarenim mrvicama, bombonicama od kafe, kakao prahom...
BONUS VIDEO Kako se skidaju mrlje od kafe
( Glossy )