(recept)

Ukusniji od straćatele, lagan kao perce: KAPUĆINO KOLAČ s kremastim filom koji se pravi za tren oka

0

Ukus kafe, kremasta tekstura, mekana kora i božanstven miris – sve to za samo nekoliko minuta posla

straćatela kolač s kremastim filom
straćatela kolač s kremastim filomfoto: Shutterstock/NoirChocolate

Tokom leta, vrlo su popularne poslastice od kafe i s kremastim slojem, a među omiljenima je lagani kapućino kolač uz koji ćete se zasladiti i rahladiti.

 

Jednostavan za pripremu, fenomenalnog ukusa i prijatnog mirisa, ovaj dezert ne zahteva mnogo vremena, a rezultat je spektakularan.

 

Možete ga praviti i za specijalne prilike i kao slatkiš posle nedeljnog ručka, a za to vam treba samo nekoliko minuta – onda vam ostaje samo da čekate dok se ispeče i premažete ga filom.

 

Sastojci


Za koru:

  • 300 grama brašna
  • pola kesice praška za pecivo
  • 1 kašika kakao praha
  • 100 ml kafe
  • 4 cela jajeta
  • 250 grama kristal šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 250 grama putera
  • 150 ml jogurta

 

Za fil:

  • 350 grama maskarpone sira
  • 140 grama šećera u prahu

 

Dekoracija:

  • rendana čokolada, šarene mrvice, bombonice od kafe... po želji

 

Priprema

  1. U dubljoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i kakao.
  2. Odvojeno umutite jaja i puter, pa sipajte jogurt i dodajte ovu mešavinu i sipajte kuvanu kafu.
  3. Sve to dobro promešajte, pa sipajte u posudu za pečenje, obloženu pek-papirom.
  4. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko pola sata.
  5. Zabodite čačkalicu u sredinu kolača, pa je izvadite – ako izađe čista, znači da je gotovo!
  6. Ako vam je ostalo još kafe, poprskajte koru i ostavite da se hladi.
  7. Umutite maskarpone sir i šećer u prahu, pa time premažite ohlađenu koru.
  8. Po želji možete posuti rendanom čokoladom, šarenim mrvicama, bombonicama od kafe, kakao prahom...

 

BONUS VIDEO Kako se skidaju mrlje od kafe

 

makonda-tracker