Najpoznatiji italijanski dezert – tiramisu – možete napraviti za tili čas ako pratite ovaj recept
Tiramisu, jedan od dragulja italijanskog nadaleko poznatog poslastičarstva, vrlo je popularan u svetu, a njegovo ime znači "pokupi me" ili "razveseli me".
Odlikuju ga kremasta tekstura i snažan ukus kafe, a veruje se da je nastao tokom šezdesetih ili sedamdeseteih godina prošlog veka, iako nije poznato tačno gde.
U svakom slučaju, brzo je tiramisu postao obožavan, a posebno je voljen jer ne zahteva da pečemo koru već se umesto nje koriste piškote.
Postoji mnogo varijanti recepta, a mi vam predstavljamo jedan za koji umesto piškota možete koristiti običan keks.
Sastojci:
- 1-2 pakovanja keksa
- 600 mililitara slatke pavlake
- 400 grama maskarponea
- 250 mililitara espresa
- 3,5 kašike šećera u prahu
- 1 kesica vanilin šećera
- 2 kašike likera od čokolade po ukusu
- kakao i rendana čokolada za posipanje
Priprema
- Dobro umutite slatku pavlaku, a u odvojenoj posudi pomešajte liker, maskarpone, šećer u prahu i vanilin šećer, pa dobro promešajte. Malo po malo i uz mešanje, sjedinite sa slatkom pavlakom.
- Skuvajte espreso, pa sipajte u činijicu u kojoj ima dovoljno mesta za umakanje keksa. Umačite jedan po jedan keks u kafu, pa ređajte tortu.
- Posle prvog reda keksa, namažite sloj fila, pa ponovo umačite keks i ređajte i tako sve dok ne potrošite materijal.
- Poslednji red treba da bude fil.
- Pospite kakaoom i rendanom čokoladom. Ostavite da se stegne u frižideru.
BONUS VIDEO Pečena palačinka sa jagodama