(RECEPT)

Za 15 minuta na stolu ćete imati KREMASTU MAGIJU: Najbrži TIRAMISU ima božanstven ukus i mekan je kao pahulja

0

Najpoznatiji italijanski dezert – tiramisu – možete napraviti za tili čas ako pratite ovaj recept

Tiramisu sa keksom
Tiramisu sa keksomfoto: New Africa/Shutterstock

Tiramisu, jedan od dragulja italijanskog nadaleko poznatog poslastičarstva, vrlo je popularan u svetu, a njegovo ime znači "pokupi me" ili "razveseli me".


Odlikuju ga kremasta tekstura i snažan ukus kafe, a veruje se da je nastao tokom šezdesetih ili sedamdeseteih godina prošlog veka, iako nije poznato tačno gde.


U svakom slučaju, brzo je tiramisu postao obožavan, a posebno je voljen jer ne zahteva da pečemo koru već se umesto nje koriste piškote.


Postoji mnogo varijanti recepta, a mi vam predstavljamo jedan za koji umesto piškota možete koristiti običan keks.

 

Sastojci:

 

  • 1-2 pakovanja keksa
  • 600 mililitara slatke pavlake
  • 400 grama maskarponea
  • 250 mililitara espresa
  • 3,5 kašike šećera u prahu
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 2 kašike likera od čokolade po ukusu
  • kakao i rendana čokolada za posipanje

 

Priprema

  1. Dobro umutite slatku pavlaku, a u odvojenoj posudi pomešajte liker, maskarpone, šećer u prahu i vanilin šećer, pa dobro promešajte. Malo po malo i uz mešanje, sjedinite sa slatkom pavlakom.
  2. Skuvajte espreso, pa sipajte u činijicu u kojoj ima dovoljno mesta za umakanje keksa. Umačite jedan po jedan keks u kafu, pa ređajte tortu.
  3. Posle prvog reda keksa, namažite sloj fila, pa ponovo umačite keks i ređajte i tako sve dok ne potrošite materijal.
  4. Poslednji red treba da bude fil.
  5. Pospite kakaoom i rendanom čokoladom. Ostavite da se stegne u frižideru.

 

BONUS VIDEO Pečena palačinka sa jagodama

 

makonda-tracker