Spremaćete ga često.
Danas vernici srpske pravoslavne crkve praznuju Ivanjdan iliti dan posvećen rođenju Svetog Jovana Krstitelja.
Postoji dosta običaja i verovanja koja prate ovaj praznik, a koja se veruju da mogu da pomognu devojkama koje žele da se udaju, ostvare u ulozi majke ili pronađu ljubav svog života, a pored pravljenja venčića od cveća i paljenja Ivanjdanskih vatri, današnji dan ne može da se zamisli bez popularnog Ivanjdanskog kolača.
Sastojci:
- 10 zrelih ali čvršćih kajsija
- 4 kašike vinjaka ili konjaka
- 50 g mlevenih badema
- 50 gr šećera
- 50 g margarina
Za fil:
- 2 belanceta
- 2 kašike vanilin šećera
- 2 kašike brašna
- malo praška za pecivo
Priprema:
Pomešajte šećer i konjak ili vinjak, pa dodajte istomljeni margarin i na kraju mlevene bademe i spojite tako da masa bude gusta.
Sa druge strane, kajsije operite i očistite od koštica, pa ih poređajte na pleh u koji ste prethodno stavili papir za pečenje i preko svake polutku napunite filom.
Stavite ih u rernu i pecite na 180 stepeni nekih 10 minuta.
Za to vreme napravite smesu od belanaca, tako što ćete ih ulupati u čvrst sneg. Potom dodajte šećer. U smesu umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivom.
Nakon što su kajsije gotove, izvadite ih iz rerne, pa na svaku špricem ili kašičicom stavite malo fila od belanaca, a potom ih vratite u rernu na još 10 minuta.