obožavaćete ga

Starinski slatkiš koji osvežava: Recept za IVANJDANSKI KOLAČ koji vraća u detinjstvo

0

Spremaćete ga često.

Fantastičan spoj kajsija i fila od belanaca.
Fantastičan spoj kajsija i fila od belanaca.foto: Shutterstock/A_Lein

Danas vernici srpske pravoslavne crkve praznuju Ivanjdan iliti dan posvećen rođenju Svetog Jovana Krstitelja.

 

Postoji dosta običaja i verovanja koja prate ovaj praznik, a koja se veruju da mogu da pomognu devojkama koje žele da se udaju, ostvare u ulozi majke ili pronađu ljubav svog života, a pored pravljenja venčića od cveća i paljenja Ivanjdanskih vatri, današnji dan ne može da se zamisli bez popularnog Ivanjdanskog kolača.
 

Sastojci:

 

  • 10 zrelih ali čvršćih kajsija
  • 4 kašike vinjaka ili konjaka
  • 50 g mlevenih badema
  • 50 gr šećera
  • 50 g margarina

Za fil: 

  • 2 belanceta
  • 2 kašike vanilin šećera
  • 2 kašike brašna
  • malo praška za pecivo

 

Priprema: 

 

Pomešajte šećer i konjak ili vinjak, pa dodajte istomljeni margarin i na kraju mlevene bademe i spojite tako da masa bude gusta. 

 

Sa druge strane, kajsije operite i očistite od koštica, pa ih poređajte na pleh u koji ste prethodno stavili papir za pečenje i preko svake polutku napunite filom.

 

Stavite ih u rernu i pecite na 180 stepeni nekih 10 minuta. 

 

Za to vreme napravite smesu od belanaca, tako što ćete ih ulupati u čvrst sneg. Potom dodajte šećer. U smesu umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivom.

 

Nakon što su kajsije gotove, izvadite ih iz rerne, pa na svaku špricem ili kašičicom stavite malo fila od belanaca, a potom ih vratite u rernu na još 10 minuta.

 

makonda-tracker