I ukusan je i praktičan, pošto posle jedne dobrane porcije ovog đuveča sigurno neko duže vreme nećete biti gladni.
Za đuveč jedni kažu da je srpsko jelo, drugi da je tursko, treći da je rumunsko. Bilo kako bilo, jedna stvar je sigurna, niko nema nikavu zamerku na ukus đuveča, a jedan od najpoznatijih recepta za ovo jelo je onaj sa piletinom i povrćem.
SASTOJCI
pileće meso - 600 g
mešavine povrća za đuveč - 500 g
krompir - 200 g
crni luk - glavica
pirinač - 200 g
pasirani paradajz - 2 dl
voda - dve čaše
aleva paprika
brašno
ulje
so
PRIPREMA
Za početak na ulju propržiti oko 600 grama piletine, koju ćete prethodno iseći na veće komade i uvaljati u brašno.
Zatim sitno isecite glavicu crnog luka i propržiti zajedno sa mesom.
Nakon što piletina porumeni dodajte oko pola kila mešavine smrznutog povrća za đuveč, kao i po oko 200 grama iseckanih krompira i pirinča.
Posle toga dodajte i malo aleve, pa propržite. Zatim sve prebacite posudu za pečenje, pa sipajte sa pasirani paradajz i dve čaše vode.
Sad vam preostaje samo da promešati, poprskate uljem i da, kad proključa, staviti u prethodno zagrejanu rernu.
Rernu upalite na oko 200 stepeni i ostavite da se peče oko sat vremena, odnosno dok povrće lepo ne smekša.