obavezno probajte

Mekani i sočni ČUPAVCI S JAGODAMA koji se tope u ustima: Lagani prolećni kolač gotov za pola sata

0

Ako uživate u ukusu domaćih čupavaca, morate da probate ovu varijantu s filom od jagoda

Čupavci sa filom od jagoda
Čupavci sa filom od jagodafoto: Whiteaster/Shutterstock

Čupavci spadaju u omiljene dezerte ne samo na našim prostorima već i u celom svetu, gde su poznati kao lamington kolači.

 

Ove slasne kocke od biskvita, umočene u čokoladu i uvaljane u kokos, imaju mnogo interesantnih varijanti, a ako obožavate jagode – ovaj recept je nešto čemu nećete odoleti!

 

Sastojci


Za biskvit:

  • 3 jajeta
  • 250 g šećera
  • 18 kašika mleka
  • 1 margarin
  • 300 g brašna
  • 1 prašak za pecivo

 

Za fil:

  • 750 grama jagoda
  • 1 kesica pudinga od jagoda
  • puding od limuna
  • 8 kašika šećera

 

Čupavci se prave jednostavnije nego što izgleda
Čupavci se prave jednostavnije nego što izgledafoto: DarioZg/Shutterstock

I još:

  • 300 ml slatke pavlake
  • 150 grama čokolade za kuvanje
  • 10 kašika mleka
  • 150 grama kokosovog brašna

 

Priprema

  1. Izgnječite jagode ili ih dobro izmiksajte, pa pospite sa pet kašika šećera i ostaviti da odstoje malo kako bi pustile sok.
  2. Zatim taj sok procedite i ostavite za kasnije, a jagode prokuvajte.
  3. Ostatak šećera s pudingom razmutite u 150 ml oceđenog soka, pa sve ukuvajte s jagodama. Ostavite da se ohladi i stegne.
  4. Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte mleko, istopljen margarin, brašno i prašak za pecivo.
  5. Sipajte u pleh, obložen pek-papirom, 2/3 smese za biskvit.
  6. Kašikom sipajte ohlađen fil, a bolje je da ga nanosite sa razmacima kako bi svaka kašika bila jedna kocka kada budete sekli nego da ga u potpunosti razmažete.
  7. Dodajte preko i ostatak smese za biskvit.
  8. Pecite najviše pola sata na 180 stepeni, pa ostavite da se prohladi.
  9. Potom pomešajte preostali sok od jagoda s nekoliko kašika vode i prelijte time biskvit, pa ostavite da upije.
  10. Potom isecite na kockice, tako da u svakoj bude ona jedna kašika fila.
  11. Nakon toga pomešajte slatku pavlaku s mlekom, pa na srednjoj vatri mešajte i ubacite čokoladu da se polako topi.
  12. Nakon što se prohladi, umačite svaku kocku u čokoladu (vrlo kratko jer će biti mekane), pa valjajte u kokosovom brašnu.

 

makonda-tracker