prste da poližete!

Starinske VANILICE od 3 sastojka: Dodajte im džem po ukusu i dobićete brzi domaći slatkiš koji se ne mrvi

0

Kako se prave najslasnije vanilice? Ako pratite ovaj recept, neće biti suve, a ostaće sveže danima

Domaće vanilice od 3 sastojka
Domaće vanilice od 3 sastojkafoto: Stefan foto video, Shutterstock

Za posebne prilike, dane praznika ili bez ikakvog povoda, uz popodnevnu kaficu, vanilice spadaju u prave klasike srpske kuhinje.


Gotovo da nema osobe koja ne uživa u njihovom ukusu, a vanilice se prave vrlo jednostavno.

 

Ako odaberete ovaj recept, dobićete mekanu varijantu koja ostaje sveža dugo, a ne mrvi se i nije presuva.

 

Sastojci:

 

  • 1 kilogram brašna
  • 500 grama svinjske masti
  • 200 ml jogurta

 

I još:

 

  • džem po ukusu, šećer u prahu za valjanje po želji

 

Najbolji recept za vanilice
Najbolji recept za vanilicefoto: Bada1, Shutterstock

Priprema

  1. Pomešajte jogurt i mast, pa mešajte sve dok se ne sjedine.
  2. Postepeno dodajte brašno, uz neprestano mešanje.
  3. Kad smesa može da se mesa rukama i mesi, nastavite bez varjače sve dok ne dobijete fino i glatko testo.
  4. Napravite loptu od testa i razvucite ga varjačom na pobrašnjenu radnu površinu. Ne bi trebalo da bude pretanko, ali ni suviše debelo.
  5. Vadite rakijskom čašicom krugove, pa ređajte na pleh prethodno obložen pek-papirom.
  6. Pecite oko 15-20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, ali pazite da ostanu bele.
  7. Kad izvadite, filujte namažite džemom po ukusu, pa preklopite drugim keksićem tako da napravite sendvič. Po želji ih možete valjati u šećer u prahu, ali nije obavezno.

 

makonda-tracker