Kako se prave najslasnije vanilice? Ako pratite ovaj recept, neće biti suve, a ostaće sveže danima
Za posebne prilike, dane praznika ili bez ikakvog povoda, uz popodnevnu kaficu, vanilice spadaju u prave klasike srpske kuhinje.
Gotovo da nema osobe koja ne uživa u njihovom ukusu, a vanilice se prave vrlo jednostavno.
Ako odaberete ovaj recept, dobićete mekanu varijantu koja ostaje sveža dugo, a ne mrvi se i nije presuva.
Sastojci:
- 1 kilogram brašna
- 500 grama svinjske masti
- 200 ml jogurta
I još:
- džem po ukusu, šećer u prahu za valjanje po želji
Priprema
- Pomešajte jogurt i mast, pa mešajte sve dok se ne sjedine.
- Postepeno dodajte brašno, uz neprestano mešanje.
- Kad smesa može da se mesa rukama i mesi, nastavite bez varjače sve dok ne dobijete fino i glatko testo.
- Napravite loptu od testa i razvucite ga varjačom na pobrašnjenu radnu površinu. Ne bi trebalo da bude pretanko, ali ni suviše debelo.
- Vadite rakijskom čašicom krugove, pa ređajte na pleh prethodno obložen pek-papirom.
- Pecite oko 15-20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, ali pazite da ostanu bele.
- Kad izvadite, filujte namažite džemom po ukusu, pa preklopite drugim keksićem tako da napravite sendvič. Po želji ih možete valjati u šećer u prahu, ali nije obavezno.
( Glossy )