njami

Osvojiće vas posle prvog zalogaja: Ove JOGURT KROASANE mekše od oblaka pravićete svakog dana (i DUPLU MERU)

0

Ako ne znate šta sutra da spremate za doručak, imamo pravi recept za vas.

Jogurt kroasani idealni za doručak ili večeru.
Jogurt kroasani idealni za doručak ili večeru.foto: Shutterstock/Anna Shepulova

Odavno kroasani nisu rezervisani samo za Francusku, već su široko rasprostranjeni i kod nas i omiljena su hrana kako dece, tako i odraslih.

 

Početkom 20. veka francuski pekar Silven Klaudije Goj je napisao recept za kroasane

 

Tada su obično bili prazni, ali vremenom je došlo do modifikacije i nadeva, pa danas mogu da budu kako slatki, tako i slani, a mogu se puniti najrazličitijim filovima.

 

Pripremaju se brzo i jednostavno što ih čini fantastičnim izborom za doručak ili večeru kad god nemate inspiraciju. 

Sastojci:

 

  • 800 grama brašna
  • 400 ml jogurta
  • 1 kockica kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 150 ml vode
  • 200 ml ulja
  • 2 supene kašike soli
  • 100 grama margarina
  • 1 jaja - za premazivanje
  • susam po želji - za premazivanje
  • 30 grama margarina - za premazivanje


Priprema: 

 

Pomešajte malo mlake vode, šećer i izmrvljeni kvasac i pustite da se aktivira.

 

U drugu posudu sjedinite jogurt, ulje i so, pa dodajte nadošao kvasac.

 

Onda postepeno dodajte brašno i umesite testo.

 

Smesu podelite na 6 jufki. Rastanjiti jednu jufku i premazati je mekim margarinom. Rastanjite drugu jufku, stavite je preko prve i premažite margarinom.

 

Ponavljajte postupak dok se ne utroši sav materijal, ali poslednju šestu jufku ne premazivati.

 

Jufke pokriti krpom i ostavitie da odmaraju 45 minuta.

 

Nakon toga razvući testo oklagijom, iseći na trouglove i uvijati kroasane.

 

Poređajte ih u podmazan pleh, premazati umućenim jajetom i posuti susamom po želji.

 

Na svaki kroasan stavite malo margarina i pecite na 180 stepeni dok ne porumene. 

 

makonda-tracker