Bilo da je nazivate španska ili carska pita, jedno je sigurno: pred vama je najbolji recept za omiljeni obrok.
Neki je zovu carska, a drugi španska pita, a ni jedni ni drugi ne greše kada kažu da je u pitanju jedno od jednostavnijih jela koji su idealni za doručak ili večeru.
Kada je pogledate, rekli biste da je u pitanju proja u koju se stavlja sve što nađete u frižideru i niste daleko od istine.
Ovo jednostavno jelo je lako za pripremu, a sastojci mogu da variraju.
Kada jednom pomešate sve sastojke, smesu izlijete u pleh i stavite da se peče.
Sastojci:
- 200 gr brašna
- 1 šolja jogurta
- 1 šolja ulja
- 150 gr sira
- 150 gr šunke
- 4 jaja
- 150 gr kiselih krastavčića
- 2 paprike, zelena i crvena
- 1 prašak za pecivo
Priprema:
Pre nego što počnete da spremate carsku pitu, uključite rernu da se zagrejete na 200 stepeni.
Potom umutite jaja, pa dodajte izmrvljen sir, šunku isečenu na kockice, isečene krastavčiće i paprike, a onda i jogurt, ulje i brašno pomešano sa praškom za pecivom.
Smesa treba da bude kompaktna i da nema grudvica.
Potom smesu izručite u pleh obložen papirom za pečenje i stavite da se peče pola sata.
Kada porumeni pita je gotova, a još jedan način da saznate jeste da proverite čačkalicom - ako se ne lepi za nju, pita je gotova.