Kako napraviti slasne domaće mafine bez sastojaka zbog kojih ih obično izbegavamo, poput brašna i šećera?
Slatki mafini spadaju u omiljene domaće kolače jer je s njima nemoguće omanuti, pripremaju se vrlo brzo i uz minimum sastojaka, a njihov ukus je božanstven u baš svakoj kombinaciji.
Ipak, neretko odlučimo da ih se odreknemo jer obiluju belim brašnom i šećerom, ali to uopšte ne mora da bude slučaj!
Sastojci:
- 2 velike banane
- 1 velika jabuka
- 2 jajeta
- 80 grama samlevenih ovsenih pahuljica
- 70 grama mlevenog lanenog semena
- 1,5 kašičica praška za pecivo
- 30 grama mlevenih oraha
- 60 mililitara ulja
- prstohvat soli
- cimet po ukusu
- zrna nara po ukusu
- šaka borovnica
Priprema
Dobro ispasirajte banane, pa im dodajte jaja.
Ubacite mlevene ovsene pahuljice, orahe i laneno seme, promešajte, pa dodajte i rendanu jabuku. U sve sipajte prašak za pecivo, pa dodajte ulje, cimet i prstohvat soli.
Sipajte zrna nara po ukusu, idealno pet kašika, i borovnice.
Sipajte u korpice, u kalup za mafine, pa pecite oko pola sata u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.