Ako vam se na vrućinama ne stoji kraj šporeta, a jede vam se nešto slatko, ovde ćete sigurno pronaći jelo koje će vas oduševiti.
"Lažna" krempita pravi se neuporedivo lakše od prave, krema se ne kuva, a umesto kore možete koristiti drugi sastojak — i dobijate pravo malo kremasto savršenstvo
Lažna krempita jednako je ukusna kao prava, a priprema se više nego jednostavno. Šporet uopšte ne morate uključivati jer se ovaj fil ne kuva, već se samo muti, a umesto kore poslužiće vam i omiljeni keks...
Ovo je odličan izbor kada želite da se zasladite i obradujete ukućane, a ne želite da utrošite mnogo vremena za pravljenje ukusnog deserta.
Brzo, lako, kremasto, a tako ukusno!
Sastojci:
- 250 g keksa
- 100 ml mleka
Za fil:
- 700 ml mleka
- 100 g šlaga sa ukusom vanile
- 400 ml slatke pavlake
- 150 g šećera
- šećer u prahu
Priprema:
Umutite mleko, šećer i šlag. U posebnoj posudi umutite slatku pavlaku, a smesu od vanile dodajte pola količine umućene slatke pavlake. Sjedinite.
U kalup ređajte prvo keks koji ste umočili u mleko, pa sipajte krem od vanile. Preko sipajte preostalu slatku pavlaku.
Fino poravnajte i naređajte još jedan red keksa.
Stavite u frižider na dva sata da se ohladi, a onda pospite šećerom u prahu.
Nastavak na sledećoj strani...
Mokra keks torta vam verovatno zvuči čudno, ali njen ukus je sve suprotno od toga. Sprema se brzo i lako, a biće vam omiljena poslastica.
Ono što je bitna karakteristika mokre torte je da vam ne treba mnogo sastojaka, a samim tim neće ni uticati na vaš kućni budžet, dok će ukućani biti zadovoljni.
Sastojci:
- Gotove kakao kore
- 750g šlaga
- 600ml kisele vode
- 1kg kisele pavlake
- 320g šećera u prahu
- 600g mlevenog keksa
Priprema:
Umutite čvrsto šlag i kiselu vodu, a posebno mutite pavlaku sa šećerom u prahu i u tu smesu dodajte mleveni keks i devet kašika prethodno umućenog šlaga, pa celu smesu sjedinite.
Kore nakvasite čokoladnim mlekom, pa ređajte kore, fil i šlag, pa tako još dva puta. Ako volite, odozgo možete preliti čokoladnom glazurom i na kraju ostavite u frižideru preko noći.
Vaša torta je spremna bez mnogo muke i bez upotrebe rerne, što je jako bitno naročito leti. Sada možete organizovati kafu sa prijateljicama i zasladiti se uz posebnu mokru keks tortu.
Nastavak na sledećoj strani...
Najbrža i preukusna torta od samo 6 sastojaka pravi se očas posla, a sve to bez pečenja!
Ako vam se ne peče torta dok su dani još ovako topli, zasladite se ukusnom tortom koju svi vole...
Sastojci:
- 350 g keksa
- 150 g maslaca
- 500 g maskarpone sira
- 100 g šećera u prahu
- 150 ml slatke pavlake
- 10 ml ekstrakta vanile
Priprema:
Keks sameljite (ili već kupite mleveni), pa pomešajte s otopljenim maslacem. Unesite smesu za kalup (kao za čizkejk), ali je razmažite i po ivicama kalupa, tako da cela unutrašnjost bude prekrivena keksom.Vodite računa da vam ostane još keksa za posipanje fila na kraju.
Ostavite u frižideru na 15 minuta.
U maskarpone sir dodajte šećer, vanilu i slatku pavlaku, pa mutite mikserom
Sipajte u pleh, izravnajte, pa ukrasite odozgo mrvljenim keksom.
Neka se hladi u frižideru barem sat, a onda secite i služite se.
Nastavak na sledećoj strani...
Divna letnja poslastica sa keksom, jogurtom i slatkim gornjim slojem pravi se lako, brzo, a ne treba vam ni brašno, ni šećer, ni šporet!
Sastojci:
- 500 gr keksa
- 300 ml otopljenog maslaca ili margarina
- kilogram grčkog jogurta
- 100 gr meda
- 10 gr korice limuna
- 250 gr džema od višanja (možete koristiti i slatko od višanja)
- 8 gr želatina
Priprema:
Keks izmrvite u secku ili odmah kupite mleveni. Dodajte mu otopljeni maslac, promešajte dobro i naspite jednu polovinu u pleh kao donji sloj. Ostavite na pola sata u frižideru.
U grčki jogurt dodajte izrendanu koricu limuna i med. Mutite mikserom.
Sipajte prvu polovinu preko keksa, pa dodajte drugu polovinu sloja od keksa. Zatim vratite u frižider da se hladi. Nanesite kad se prohladi i drugu polovinu smese s jogurtom, pa sve lepo izravnajte.
U slatko od višanja dodajte želatin koji ste prethodno promešali s vodom (po uputstvu s kesice i ostavili da nabubri). Možete, jednostavno, premazati i sloj džema bez želatina, tako je još lakše.
Ostavite u frižideru barem dva sata.
Nastavak na sledećoj strani...
Ako obožavate mlečne poslastice s ukusom kafe, ovaj slatkiš će vas oduševiti
Mešavina klasične keks-torte i širom sveta obožavanog tiramisua, ova italijanska torta je najbrži način da spojite ova dva božanstena ukusa i što pre se zasladite.
Završnica u vidu čokolade daje sladak ukus, a u recept ne ide kristal šećer.
Obavezno je probajte što pre i javite nam dopada li vam se.
Sastojci:
- 1-2 pakovanja keksa
- 600 mililitara slatke pavlake
- 400 grama maskarponea
- 250 mililitara espresa
- 3,5 kašike šećera u prahu
- 1 kesica vanilin šećera
- 2 kašike likera od čokolade po ukusu
- kakao i rendana čokolada za posipanje
Priprema
Dobro umutite slatku pavlaku, a u odvojenoj posudi pomešajte liker, maskarpone, šećer u prahu i vanilin šećer, pa dobro promešajte. Malo po malo i uz mešanje, sjedinite sa slatkom pavlkom.
Skuvajte espreso, pa sipajte u činijicu u kojoj ima dovoljno mesta za umakanje keksa. Umačite jedan po jedan keks u kafu, pa ređajte tortu.
Posle prvog reda keksa, namažite sloj fila, pa ponovo umačite keks i ređajte i tako sve dok ne potrošite materijal.
Poslednji red treba da bude fil.
Pospite kakaoom i rendanom čokoladom. Ostavite da se stegne u frižideru.