Mantija predstavlja vrstu pite sa mesom
Za njenu pripremu je potrebno meso najboljeg kvaliteta, ali i trud i umeće. Ipak, kada je poslužite na sto svi ostaju oduševljeni, pa se i isplati posvetiti joj malo vremena i truda.
Mantije su male loptice od testa koje se pune junećim mesom. Loptice se ređaju u pleh, a najbolji ukus ima ona pita koja je pečena na bukovim drvima.
Ukoliko ste gurman i volite jaku hranu ovo je recept koji će vas oduševiti.
Potrebno je:
Za testo
- 600 g brašna
- 1 jaje
- 2-3 dl mlake vode
- 1 kašika ulja
- 2 kašičice soli
Za fil
- 500 g mlevene junetine
- 1 glavica crnog luka
- ulje
- so
- biber
- slaka paprika
Preliv
- 1 čaša jogurta
- 1 čaša kisele pavlake
- 2-3 čena belog luka
Još
- 100 g margarina
- 3 kašike ulja
Priprema:
U vanglicu sipajte brašno, so, ulje, jaje i postepeno dodajite mlaku vodu i mesite testo rukom. Zamesite mekše testo. Istresite na radnu površinu i premažite gornju stranu sa malo ulja. Pokrijte krpom i ostavite da stoji pola sata.
U tiganj sipajte malo ulja i kada se ugreje sipajte sitno seckan crni luk i pržite dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte mleveno meso i dinstajte desetak minuta. Začinite po ukusu i ostavite da se ohladi.
Testo podelite na 15 loptica, oblikujte i svaku rasklagijajte u veličinu plitkog tanjira. Otopite margarin i ulje. Premažite 4 jufke, redjajući jednu na drugu, zatim stavite petu, ali nju ne premazujete. Tako ponovite još dva puta, dobijćete 3 gomile po 5 jufki.
Ostavite da stoji pola sata.
Jednu gomilu rasklagijajte sto tanje i podelite na 15 kvadrata. Na svaki kvadrat stavite po kašiku fila i presavijte dijagonalno, sa obe strane, tako da ćete dobiti oblik paketića.
Otopljenim margarinom i uljem premažite pleh ili tepsiju, i ređajte savijene mantije s’ tim što ćete preklop okrenuti dole. Isto uradite i sa preostale dve gomile. Savijene i složene mantije premažite ostatkom otopljenog margarina i ulja.
Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 15 minuta zatim smanjite na 180 stepeni i pecite još 15 minuta.
Pomešajte jogurt i pavlaku, dodajte izgnječen beli luk (ja ga nisam stavljala). Prelijte pečene mantije i ostavit desetak minuta u toploj rerni da upiju preliv.