prste da poližete

Novopazarske mantije po originalnom receptu: Ovom tradicionalnom jelu niko ne može da odoli!

2
Čuvene novopazarske mantije učiniće vaš jelovnik bogatijim za još jedno tradicionalno jelo...
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sastojci:


- 1 glavica iseckanog crnog luka
- brašno
- 1 kg mlevenog telećeg mesa
- malo mlake vode
- so
- jogurt
- oko 200-250g maslaca
- 1 kisela pavlaka
- 5-6 čenova belog luka

 

Ay, caramba: Recept za mleveno meso u ljutom paradajz sosu postaće vaš omiljeni!

 

Priprema

 

1. Brašno, mlaku vodu i so zamesiti u glatko testo, u obliku lopte. Tu masu podeliti na dve ili tri loptice, zavisno od toga koliko želite kora da napravite. Pustiti da testo odstoji pola sata.

 

2. U međuvremenu napravite smesu za punjenje: dobro pomešati mleveno meso, sitno iseckani crni luk, so i biber. U smesu dodati malo masnoće, pa je još jednom promešati.

 

3. Razvući (rastanjiti) jednu koru, preko celog stola da bude tanka. Po ivicama poređati meso, pa urolati. Urolanu koru iseći na komadiće, odnosno mantije. Veličina svake mantije trebalo bi da bude oko 3 cm.

 

Važno upozorenje: Ovako ne smete da odmrzavate meso pre kuvanja!

 

4. Mantije poređajte u podmazan pleh ili tepsiju. Malo ih zamastite i pecite u dobro zagrejanoj rerni (200+ stepeni), dok ne porumeni. Kada porumene, smanjiti temperaturu i peći mantije dok ne postanu hrskave.

 

5. Pečene mantije izvadite iz rerne i prelijte mešavinom jogurta i kisele povlake u koju ste naseckali 5-6 čenova belog luka. Prelivene mantije vratite u rernu dok ne upiju preliv, otprilike 5-10 min.

makonda-tracker