Lagana i ukusna torta, koja nema mnogo šećera, odličan je izbor nakon prvomajskog roštiljanja
Ovaj kremasti dezert se pravi brzo i lako, a ne zahteva ni neko specijalno umeće. Sastojci za ovu tortu nisu skupi, nema kuvanja filova na pari, otapanja čokolade niti pečenja kora.
Deca je obožavaju jer ima osvežavajući ukus zbog banane, a to je ono što bi moglo odlično da "legne" nakon obilnog obroka, najčešće zasnovanog na mnogo mesa.
Kada je jednom napravite postaće torta broj jedan u vašem kuvaru, ali i na svakoj prazničnoj trpezi.
Potrebno je:
- banane - 1,5 kg
- mleko - 1 l
- šećer - 20 kašika
- 3 kesice bezbojnog želatina
- šlag - 400 g
- čokoladne napolitanke - 300 g
Način pripreme:
Prvo što treba da uradite jeste da u zamrzivač stavite napolitanke da se zalede, jer ćete ih tako lakše samleti. Zaleđene napolitanke sameljite, a banane oljuštite i isecite na kockice.
U šerpu sipajte mleko i šećer i ostavite da se blago ukuva. Sklonite mleko sa ringle i ostavite da se prohladi.
Razmutite želatin u hladnoj vodi po uputstvu sa kesice. Ostavite ga oko 5 minuta da želatin nabubri, a zatim ga dodajte u toplo mleko uz stalno mešanje dok se želatin ne rastopi. Povremeno promešajte.
U hladno mleko dodajte 400 g šlaga, pa mutite šlag mikserom 15-20 minuta, dok ne dobijete gust krem.
Podelite šlag na dva dela. Jednu polovinu ostavite belu, a u drugu polovinu šlaga dodajte samlevene čokoladne napolitanke.
Kalup obložite prijanjajućom folijom, zatim sipajte malo belog fila, pa red banana, red belog krema i tako sve dok ne potrošite sastojke.
Na kraju naspite sav čokoladni krem koji predstavlja koru kad se torta izvrne.
Ostavite tortu preko noći u frižideru da se dobro stegne.
Izvrnite gotovu sladoled tortu na tacnu, skinite foliju i ukrasite po želji.