Poreklo ove divne i kremaste poslastice kao da je obavijeno velom tajne, ali to nimalo ne sprečava sladokusce da obožavaju i rado pripremaju, uz različite varijacije, tradicionalni kanadski kolač
Nanaimo kocke potiču iz istoimenog grada u kanadskoj Britanskoj Kolumbiji. Donosimo jedan klasičan recept za Nanaimo kocke, koje se smatraju tradicionalnim kanadskim kolačem i kao takve su poznate u celom svetu...
Donji sloj
• 1/2 šoljice neslanog maslaca (125 ml)
• 1/4 šoljice šećera (60 ml)
• 5 kašika kakaa (75 ml)
• 1 jaje
• 1 i 3/4 šoljice mrvljenog keksa (415 ml)
• 1/2 šoljice sitno naseckanih badema (125 ml)
• 1 šoljica kokosa (250 ml)
Rastopite prva tri sastojka u posudi uronjenoj u kipuću vodu. Dodajte jaje i mešajte da se skuva i zgusne. Sklonite s vatre. Umešajte keks, kokos i bademe. Čvrsto pritisnite „biskvit“ u nenauljeni kalup razmera 20 x 20 cm.
Drugi sloj
• 1/2 šoljice neslanog maslaca (125 ml)
• 2 kašike i 2 kašičice pavlake (40 ml)
• 2 kašike praška za puding od vanile (30 ml)
• 2 šoljice šećera u prahu (500 ml)
Dobro promešajte maslac, pavlaku, prašak za puding i šećer u prahu. Dobro istucite smesu, a zatim razmažite po donjem sloju.
Treći sloj
• 4 kvadrata poluslatke čokolade (po 30 g svaka)
• 2 kašike neslanog maslaca (30 ml)
Na laganoj vatri rastopite čokoladu i maslac. Ostavite da se ohladi. Kad bude hladno, ali još uvek tečno, prelijte po drugom sloju, pa kocke ohladite u frižideru.